V lednu měl svou nejsložitější dobu močový měchýř. Únor svým studeným, vlhkým a nevlídným počasím oslabuje především ledviny. Pojďme se tedy podívat, co dále pro ledviny není dobré a hlavně co je naopak posiluje, čím jim můžeme vědomě pomáhat.

Lidské tělo je zázrak

Tělo je geniální systém samoobnovy a samoléčení. Je důležité do tohoto procesu nevstupovat nesmyslně. Naše tělo nepřetržitě reaguje na sebemenší podnět a změnu, se kterými se pak snaží vyrovnat. Tyto změny jsou nejen klimatické, ale i fyzické, emoční, mentální, spirituální. Reagujeme zkrátka na vše, což si zřetelně uvědomují zvláště hodně vnímaví jedinci.

  • Čím méně věnujeme pozornost jemným upozorněním těla prostřednictvím emocí, o to více se nám nesnáze projevují na tělesné úrovni. Dostat tělo zpět do relativní rovnováhy znamená uvědomit si své chybné návyky na všech výše jmenovaných úrovních.

Co škodí ledvinám? Strach

Emoce související s ledvinami je strach. Každý se někdy bojí, má ve svém životě něco, co v něm vyvolává tuto emoci. Někdo se bojí nepřetržitě. O vztah, o to, že nenajde lásku, o to, že ztratí lásku, o to, že se špatně rozhodne, o to, že nebude mít dost finančních prostředků, o ztrátu jistot, o zdraví, o své blízké…

  • Strach lze dosadit všude tam, kde je i život. S tím se ovšem příjemně žít nedá a trpí tím nejen okruh ledvin, ale samozřejmě i náš vzhled. Přetížené ledviny nám vytváří nepěkné okolí v oblasti kolem očí. Kruhy, otoky, tmavé zabarvení, vrásky.

Jak pomoci ledvinám?

Máme dvě možnosti. Buď se můžeme vymluvit na genetiku, ignorovat svůj vzhled a věnovat se každé ráno korekci očního okolí pomocí krycí kosmetiky. Anebo zkusit druhou cestu. Ta je poněkud pracnější a začíná tím, že odlíčíme pracně nanesené, přestaneme se schovávat za masku a naopak si na sebe posvítíme hodně silnou žárovkou. Pohled na sebe sama nás zřejmě úplně nepotěší, ale to je v pořádku. Díky tomu, že si řekneme „to jsem JÁ“, jsme ochotni a připraveni ke změně. Pozor! K opravdové změně. A k té nám nepomůže nic krycího zvenčí, ale pouze poctivá vnitřní změna na úrovních, které oslabují okruh ledvin.

  • Ledviny jsou plný, párový orgán, a tak se samozřejmě nabízí jako první v linii toho, co ledviny trápí – vztahy.

Věčné téma: Vztahy

Strach ve vztahu, strach ze vztahů. Na ženách, které mají za sebou těžké vztahy či se stále ještě snaží přežít ve složitém a pro ně nic nedávajícím vztahu, je únava, kterou mají kolem očí a v očích, vždy velmi patrná. Vyčerpání pramení z poznání, že tak to sice dál nepůjde, ale zároveň zde funguje strach ze ztráty byť mnohdy skoro žádných, ale přesto jistot, strach ze změn, strach ze samoty, strach, že nezvládnu každodenní reality… a další nekonečné hromady strachů. A to je přesně ten moment, který oslabí ledviny na energetické úrovni. Pak je organismus samozřejmě náchylnější k onemocnění na úrovni fyzické.

Čím můžeme posílit okruh ledvin, a tím zjemnit nejen oční okolí, ale i vztahy, které máme?

  • Opět je to především pitný režim.

Každý si musí najít svůj správný poměr, kdy má dostatečný příjem tekutin, ale zároveň je nepřetěžuje. Je to velmi individuální a záleží také na mnoha dalších faktorech, jako je roční období, fyzická zátěž, způsob stravování. Velmi obecně platí 8 sklenic vody denně.

Vzhledem k tomu, že ledviny mají ve své kompetenci filtraci krve, vytváření dřeně, podílí se na tvorbě kostí, určují stav vlasů a samozřejmě metabolismus vody, je jasné, co vše mohou, když jsou oslabené, ovlivňovat.

  • Musíme si tedy dávat pozor na nadměrné zatěžování bílkovinami a vařeným a pečeným škrobem.

Posilovat tělo minerály bychom měli vždy z hodnotné stravy. Je předmětem diskusí, nakolik tělo využije přísun minerálů z preparátů a zda se nejedná pouze o „drahé močení“. Může docházet k nabourávání minerálního hospodářství, které zná své ideální poměry jednotlivých složek, a něco navíc je zkrátka navíc.

  • Dalším neméně důležitým faktorem je acidobazická rovnováha.

Naučit se znát signály svého těla a vycházet vstříc jeho aktuálním potřebám. Tedy ani příliš zásad, ani příliš kyselin.

  • Ledviny oslabuje velké množství soli, alkohol, drogy, sladkosti a větší množství ovoce.

Rafinovaný cukr nám odbourává množství minerálů a po větším alkoholovém excesu se organismus, jen co se týká minerálního hospodářství, dává do kupy až 4 týdny.

  • Velký poměr vody, cukru a tuku přináší nepevnost a „rozbředlost“.

Ta se pak promítá i do našeho konání. Máme pocit, že nejsme schopni dotahovat záležitosti do cíle, chybí síla vůle, iniciativa, rozhodnost.

  • Čím jsme ve vztazích nespokojenější, tím více si snažíme zjednat potřebný pocit prostřednictvím náhrad a jídlo je ta první, po které saháme.

Jídlo pro štěstí?

Ovšem málokdo v citové frustraci a vyhoření sáhne po vařené mrkvi či cibuli. Mnohem lépe alespoň na pár minut uspokojí tento stav jakákoli sladkost. A bludný kruh nespokojenosti těla i psychiky se uzavírá. Cukrem narušíme zabudované minerály a opět ztratíme svou pevnost ve smyslu jak fyzickém, tak emočním. Opět jdeme na schůzku s někým, kdo se k nám chová jako ke kusu hadru. No ano, vždyť nejsme schopni stát si na svém, vědomí vlastní identity je rozporcováno do požadavků a potřeb ostatních. Přesolení a přeslazení nevnímáme nejen správné poměry a dávky pro své tělo, ale i poměr toho, co si kdo vůči nám může dovolit.

KAFEc. zjistilo: Co pomůže?

  • Již po několika týdnech zdravého způsobu stravování se nám vyčistí nejen tělo, ale i hlava a najednou začínáme vnímat své vztahy daleko zdravěji. Získáváme kontury a rozbředlost jak fyzická, tak myšlenková nás postupně opouští. Začínáme vědět, co máme dělat.
  • Dalším povzbuzením pro ledviny je posilování jejich energie cvičením a samozřejmě můžeme pokračovat dále i v častější konzumaci určitých plodin, tak jak byly uvedené v měsíci lednu.
  • Při bolestech v bedrech pomáhá tzv. suché teplo, ale i třeba odpovědi na otázku – „čeho jsem si naložil příliš na bedra? Je to vůbec můj náklad?“
  • Nejvíce nás zatěžují břemena druhých a zvláště ta, která neseme nedobrovolně. Opět se po nás žádá projevení síly vůle a hlavně zájmu o svůj vlastní způsob života.

Četla jste?

Jak být zdravá a krásná... v lednu