Novou, neotevřenou kosmetiku, kterou jste si koupila do zásoby, skladujte vždy na tmavém, suchém místě, třeba v poličce za zrcadlem v koupelně. Pokud ji otevřete a používáte, dodržujte následující pravidla, aby vám vydržela co nejdéle.

Tipy, jak prodloužit trvanlivost kosmetiky

  • Před tím, než produkt použijete, si důkladně umyjte ruce. Dvojnásob to platí u krémů, které z balení přímo nabíráte prsty. Zabráníte tak přenosu a množení bakterií. Ideální však je prsty do krémů nenamáčet vůbec.
  • Nevkládejte prsty či ruce do lahviček s kosmetikou, vždy použijte kosmetický tampon.
  • Po použití jakéhokoli produktu jej vždy důkladně uzavřete.
  • Pokud chcete zabránit tomu, aby přípravky nepřišly do kontaktu s vodou a vlhkostí, nenechávejte je ve sprše. Vždy je uložte do zatemněné skříňky.
  • Make-up skladujte v jiné místnosti než v koupelně. Tam se v něm totiž nejvíce množí bakterie a plísně.
  • Nikdy nenechávejte make-up v autě. Po tom, co byste jej vystavila horku a slunci, byste jej nejspíše mohla vyhodit.
  • Kosmetiku zásadně nepůjčujte – ani nejlepší kamarádce.
  • Vyměňte kosmetické přípravky, které přišly do kontaktu s vašima očima, pokud v nich máte zánět, nebo se rty, jste-li nemocná. Bakterie totiž ulpívají na jejich povrchu.
  • Po každém použití znovu ořežte tužku na oči a rty.
  • Štětečky, jimiž nanášíte oční stíny, rtěnku, pudr či tvářenku často myjte a čistěte. Zabráníte tak množení bakterií.

Jak dlouho vydrží otevřená kosmetika

Na každém produktu by podle skincare-news.com vždy mělo být uvedeno, jak dlouho jej po otevření smíte používat (většinou se jedná o ikonku s číslicí značící počet měsíců). Tato doporučení se vyplatí dodržovat. Změní-li však přípravek strukturu, barvu apod., dál jej nepoužívejte a vyhoďte.

Řasenka: Od tří do šesti měsíců

Aby vám řasenka vydržela co nejdéle, pravidelně v ní zapumpujte štětečkem a dejte pozor, abyste ji dokonale dovřela.

Tužka na oči: Od tří měsíců (tekutá) do dvou let (tuhá)

Tekuté oční linky mají tendenci vysychat a stejně jako v řasence se v nich mohou množit bakterie. Naproti tomu tuhá tužka vám může vydržet i dva roky.

Konturovací tužka: Od dvou do tří let

Až tři roky vám může vydržet konturovací tužka na rty. Je však třeba ji často ořezávat a vždy pevně nasadit kryt, pokud ji zrovna nepoužíváte.

Oční stíny: Od šesti měsíců do dvou let

Oční stíny mají různou trvanlivost, záleží na konzistenci. Obecně platí, že krémové vydrží méně. Aby byly co nejméně ohrožené, doporučují odborníci kupovat menší balení.

Make-up: Šest až dvanáct měsíců

Make-upy jsou živnou půdou pro bakterie. Zvlášť tady odborníci doporučují uskladnit je na suchém, temném místě a dát pozor, aby nebyly vystaveny teplu a světlu. Jakmile změní barvu, strukturu či konzistenci, neváhejte a vyměňte je za jiné.

Pudr: Šest měsíců až dva roky

Na rozdíl od jiných produktů bývají pudry velmi trvanlivé. Výměna se u nich doporučuje tehdy, změní-li barvu, tvar či konzistenci. Ale pozor, bakterie se do pudru také mohou dostat, a to díky štětci, kterým ho nanášíte. Proto se doporučuje jej často umývat a čistit.

Rtěnka: Až dva roky

Velmi trvanlivá je také rtěnka. Pokud vám však vyschne, změní barvu, tvar nebo vůni, pryč s ní!

Odličovač: I dva roky

I když odličovače vydrží poměrně dlouho, dejte pozor na takové, které obsahují například retinol. Jsou-li otevřené déle, mohou způsobit alergické reakce.

Séra: Šest až dvanáct měsíců

Séra jsou obecně citlivá na vzduch, světlo a teplo, a tak je lepší je kupovat s pumpičkou – jsou totiž trvanlivější. Pozor na séra, která obsahují vitamin C. Na vzduchu totiž mohou oxidovat, ztmavnout, zežloutnout nebo zapáchat. V takovém případě je přestaňte používat.

Přípravky na akné: Dva roky

V případě těchto produktů je třeba zvlášť pečlivě sledovat změny barvy či konzistence. Pokud k nim dojde, je třeba ihned vyhodit – účinné látky by se totiž mohly obrátit proti vám a vaši pleť podráždit.