Chraňte své obutí

Podzim hraje všemi barvami a vybízí k dlouhým procházkám. Bohužel přibývá i mlhavých rán, prvních mrazíků a deštivých dnů. Letní ťapky musíte vyměnit za kožené polobotky nebo kotníčkové kozačky. Těm ale voda vůbec nesvědčí a bez dobré impregnace přežijí sotva jeden rok. A to je u bot za několik tisíc nemilé.

Na trhu jsou k mání vosky i spreje. I když fungují, jejich cena je neúměrná množství a dokáže udělat v peněžence velkou paseku. Ze dvou surovin si ale můžete ochranný sprej namíchat doma a investice nepřesáhne 20 korun.

Jak na to?

Co budete potřebovat:

5g lanolinu (ke koupi v lékárnách - na váhu - nebo dobře zásobených drogeriích)

50ml horké vody

miska, vidlička a trychtýř

rozprašovač

Postup:

Lanolin zalijte horkou vodou a trpělivě míchejte. Tyto suroviny se nemají příliš v lásce, po nějaké době se ale přeci jen spojí v jemnou emulzi. Necháte-li ji chvíli v klidu, tuk se opět oddělí. Dobře promíchanou směs nalijte pomocí trychtýře do rozprašovače a dobře utěsněte. Před použitím ho dejte do vodní lázně, aby se lanolin opět rozpustil. Nastříkejte na boty z bezpečné vzdálenosti a mastné kapky jemně roztírejte bavlněným ubrouskem.

Co je to lanolin?

Lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami ovcí. Je velmi podobný klasickému vosku a i jeho využití se příliš neodlišuje. Vlna se lisuje mezi válci a musí se před zpracováním příze dostat všechen lanolin pryč. Stejně jako díky svým vodovzdorným vlastnostem chrání ovce před deštěm, používá se v kosmetice na zjemnění kůže, v textilním průmyslu pro změkčení prádla, ve farmakologii, kde platí za hypoalergenní a antibakteriální mazání.