Šok

Před 27 lety se narodila Ilka Brühl. Nadšení na porodním sále se během chvilky změnilo ve zděšení a strach. I když během těhotenství a pravidelných kontrol nic nenasvědčovalo fyzickému postižení, měla holčička silně zdeformovaný obličej, rozštěp rtu i patra, místo nosu měla díru a porušený oční kanálek, který bez přestání ronil slzy. Od první minuty byla v péči lékařů, kteří se snažili vymyslet způsob, jak jí pomoci s dýcháním. Několik let tak měla z nosu vyvedeny dvě trubičky, díky kterým přežila. Za svůj život musela podstoupit desítku náročných operací, ať pro zajištění základních životních funkcí nebo ty na oddělení plastické chirurgie, kde se jí pokoušeli vymodelovat chybějící části obličeje.

Na míru

Ona sama si pamatuje jen tři poslední zákroky, kdy docházelo k modelaci. Ty předchozí byly výhradně v režii Ilčiných rodičů, kteří chtěli pro svou dceru normální život. Nesnesli pomyšlení, že by si na jejich dceru lidé ukazovali. Za svou konečnou podobu vděčí Ilke bezchybné práci plastických chirurgů, kteří se dokázali poprat s rozsáhlým rozštěpem a z kožních štěpů a kostních úlomků vytvořit dívce nos.

Krása v hlavní roli

Ilke je přesvědčená, že každý je krásný a jediné, co činí člověka ošklivým, je jeho pokřivený charakter. Na první pohled se dnes už sice od svých vrstevníků vzhledem neodlišuje, ale trvalo roky, než se přijala. Před dvěma lety se osmělila a spojila se s profesionálním fotografem. Vznikly unikátní fotografie, na kterých vyniká krása pihovaté rusovlásky. Reakce na sociálních sítích byly pozitivní a dodaly jí sílu do dalších dní.

Dnes má Ilke velmi široký záběr zájmů. Pracuje jako modelka a nejednou si vyzkoušela i roli fotografky, šíří osvětu a otevřeně mluví o těžkostech sebepřijetí a boje s kritikou. Její život se řídí heslem, že "krása je v každém z nás"!