Ketóza

Ketóza je přirozený stav metabolismu, kdy lidský organismus vyrábí ketolátky z tuků, které pak místo sacharidů používá jako zdroj energie. Její vliv se nevyužívá jen při hubnutí, ale i při epilepsii, diabetu a Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě. Nejvíce zatížená jsou játra a je nutné chodit na pravidelné kontroly, jestli nestrádají a jsou schopná zajišťovat látkové proměny.

Slavná jména

Seznam celebrit, které nedají na keto dietu dopustit, se rozšiřuje každý den.

Alicia Vikander (31)

Alicia Vikander, která o sobě dala vědět po boku Eddieho Redmayna (38) v dramatu Dánská dívka, zdědila po Angelině Jolie (44) roli Lary Croft. Aby křehká herečka ustála natáčení akčních scén, musela absolvovat náročné tréninky. Její tělo dostávalo pravidelně zabrat a bez kvalitní stravy by se Alicia složila jako domeček z karet. Fotografie z posilovny dokazují, že stačilo málo a potila krev. Dostala se ale do životní formy a na filmovém plátně vypadala skvěle. Výsledky se díky keto dietě dostavily mnohem rychleji.

Megan Fox (33)

Půvabná herečka Megan Fox, hvězda filmu Transformers a držitelka Zlaté maliny za nejhorší herecký výkon ve snímku Želvy Ninja, se propadla do hlubokých depresí. Před lety patřila mezi největší krásky Hollywoodu a byla snem mnoha mužů, po třech porodech ale nemohla svoje tělo poznat. Do formy se dostala právě díky keto dietě.

Catherine-Zeta Jones (50)

Manželka Michaela Douglase (75) sice propadá kouzlu úprav a její obličej má čím dál výraznější „kočičí rysy“ typické pro necitlivé zásahy plastického chirurga, ale postavu má v padesáti letech téměř dokonalou. Vděčí za to lásce k rychlé chůzi, józe a keto dietě. Ke stejnému životnímu stylu vede i celou svou rodinu. Věří, že omezení sacharidů je klíčem k dlouhověkosti. Tomu nahrává i fakt, že nedávno zesnulý Kirk Douglas (vlastním jménem Isur Danielovič Děmskij) se dožil úctyhodných 103 let.

Keto dieta se velké oblibě těší i u nás a mezi její největší propagátory patří Martin Zounar (52), Petra Janů (67) a Mahulena Bočanová (52), která se tak velice rychle zbavila kil po porodu i těch, která nabrala po skončení drilu v taneční soutěži StarDance.

Keto dieta

Keto dieta vyvolává diskuze o tom, je-li zdraví prospěšná. Mimo úbytek váhy se ale podařila prokázat souvislost mezi omezením sacharidů a nižším rizikem vzniku nádorů a zánětů.

Ze začátku vás může potrápit tzv. keto chřipka. Provází ji zvracení, únava, letargie a nechutenství. Může za to náhlé omezení cukrů a tělo se musí s novým režimem rychle vyrovnat. Většinou mu to trvá několik dnů nebo do chvíle, kdy tělo spotřebuje všechny cukry určené energii a vrhne se na spalování tuků.

Samotnou keto dietu není možné držet dlouhodobě, doporučuje se časové rozmezí mezi jedním a třemi měsíci. V ideálním případě by tento čas měl sloužit k poznání vlastní těla a jeho reakcí na různé potraviny. Aby se předešlo jo-jo efektu, je dobré zařazovat sacharidy postupně. S keto dietou ale bude váš jídelníček pestrý, plný zeleniny a lehkého jídla.

Co smím

  • Maso, ryby, mořské plody a vejce
  • Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
  • Ořechy
  • Ovoce s nízkým obsahem cukru – lesní plody
  • Zelenina s nízkým obsahem cukru – cuketa, lilek, brokolice, květák, celer, ředkvičky, okurka

Tabu

  • Sladkosti
  • Škrobová zelenina – batáty, brambory
  • Luštěniny
  • Obiloviny
  • Smažená jídla a polotovary