Za dlouhou a vyčerpávající zimou se konečně zabouchly dveře. Jestli před nimi stojíte s kilogramy navíc a unavená, není vůbec divu. Tělo by si potřebovalo odpočinout, ale je nuceno setrvat v aktivním režimu. O slovo se hlásí také toxiny a škodlivé látky, které se v průběhu zimy nahromadily. To vysvětluje pocit jarní únavy, která bývá doprovázená snížením fyzické i psychické kondice.
Odbornice v dietetickém centru NATURHOUSE proto mají přichystaný očistný plán na jaro, v němž ve třech krocích radí, jak se lépe vyrovnat s jarní únavou a naladit se na nejkrásnější období roku.

1. Odlehčete jídelníčku

  • Základem jarní očisty je lehký a pestrý jídelníček. Jeho cílem je jednak doplnění vitaminů, minerálních látek a vlákniny a zároveň podpoření trávení a s tím spojené odplavování nežádoucích látek.

„Našim klientům se snažíme vysvětlit, že příliš mastná a tučná jídla jim na kondici i postavě příliš nepřidají. Taková strava v podstatě nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Proto jim doporučujeme, aby do svého jídelníčku zařadili hlavně zeleninu a ovoce,“ míní Alena Babčaníková z dietetického centra v Palladiu.

Jak dále dietoložka NATURHOUSE radí, na jaře prospějí organismu zejména tzv. očistné potraviny. Do nich se řadí například kiwi, jablko, hruška, pomeranč, limetka a citron, ze zeleniny potom řapíkatý celer, brokolice, hlávkové zelí, květák, česnek a brambory ve slupce.

Jaké s tím mám zkušenosti: Jakmile jsem vyřadila z jídelníčku bílé pečivo, sladkosti a také tučné máslo, okamžitě jsem přestala spát cestou domů v autobuse. Trochu jsem se obávala chuti na sladké, ale ta se nedostavuje, pokud se opravdu držím pokynů své dietoložky. Mimochodem… Když už si na něčem výjimečně smlsnu, výčitky mě netrápí a na váze se to neprojeví. Jak Alena Babčaníková tvrdí, nejde o to zakázat si všechno navždycky, ale najít rozumnou cestu ke zdravému stravování a té se držet.

2. Dbejte na pitný režim

  • Velmi důležitou úlohu hraje i dostatečný pitný režim, jak dietoložka Alenka říká: „Ideální denní přísun tekutin by neměl být pod hranicí dvou litrů. Vhodné je vynechat slazené a sycené nápoje, ale i tekutiny, které odvodňují, jako je černý čaj nebo káva. Doporučujeme naopak zvýšit příjem čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.“

Dle slov výživové poradkyně jsou přímo ideální k celodennímu pití speciální čajové nálevy, jako například zelený čaj Infunat Te Verde nebo Červený čaj Infunat Te Rojo. Tyto čaje, které jsou exkluzivně k dostání v NATURHOUSE, podporují detoxikaci, zrychlují metabolismus, podporují trávení a funkci jater.

Jaké s tím mám zkušenosti: Nedokážu se bohužel vzdát kávy (třikrát denně), a tak ke každé na radu Alenky povinně piju navíc sklenici čisté vody. Zeleninovou šťávu bych nepozřela ani v delirických horečkách (představa rajčatové nebo mrkvové šťávy mě vůbec neláká). Na ovocnou šťávu si dávám pozor a měl by to tak dělat každý, kdo chce snížit váhu. Obsahuje velmi mnoho cukrů, které je potřeba do energetického příjmu pečlivě započítat.

3. Podpořte maximálně svoji kondici

Jarní očistný plán NATURHOUSE kromě výživových doporučení, receptů na hubnutí a tipů na vhodné stravování zahrnuje také exkluzivní výživové doplňky, které pomáhají bojovat proti vyčerpání, detoxikují organismus a současně s tím podporují efektivitu hubnutí. Například sirup CINARKI kromě jiných prospěšných látek obsahuje také artyčok, který má pozitivní vliv na játra. Výrobky z řady LEVANAT přispívají k metabolismu tuků, podporují správnou funkci nervového a imunitního systému. „Když k tomu všemu přidáte ještě lehký pohyb na čerstvém vzduchu, výsledky svého snažení uvidíte již brzy,“ dodává Alena Babčaníková.

Jaké s tím mám zkušenosti: Řeším momentálně životní zádrhel a ukazuje se, že pořekadlo: „to chce rozchodit“ není vůbec od věci. Chodím a chodím a zdá se, že to pomáhá nejen na psychiku, ale také na fyzičku. Jistě si ovšem dovedete představit, jaké nadšení projevují z pravidelných každodenních procházek mí synové na prahu puberty?.

Příště si přečtete: 7 jarních receptů na zdravé stravování