Diskutujte: Jak a co balíte na dlouhé cesty sobě nebo rodině k jídlu? Máte nějaké užitečné tipy? Sem s nimi…

Protože se moje váha po dlouhých týdnech snažení a skvělé spolupráce s odborníky NATURHOUSE blíží konečně k tomu, že by mohla začínat číslovkou, kterou čtrnáct let nezačínala, nechtěla jsem nic ponechat náhodě. Jídlo jsem si balila velmi pečlivě.
Samozřejmě jsem při tom mohla zapomenout například na tradiční trvanlivé salámy, které jsem při průchodu autobusovou uličkou spolucestujícím trochu záviděla.

Tady jsou mé soukromé poznatky jako inspirace na vaše cesty:

  • Připravte si celozrnné toasty s nízkotučným tvarohem nebo lučinou (ta je sice trochu tučnější), ale vydrží chutná i druhý den. Toasty zabalte pevně do potravinové fólie a uložte do chladicí tašky.
  • Suché chleby se budou hodit v Benátkách na náměstí svatého Marka, stejně jako v Paříži na procházce podél Seiny, když vás přepadne náhlý hlad.
  • Dostatečně se zásobte müsli tyčinkami, které mohou nahradit obvyklé ovocné svačiny. Dávejte si však pozor, aby neobsahovaly žádný ztužený tuk nebo čokoládu. Osobně jsem (stejně jako v zimě na hory) přibalila tyčinky SLIMBEL od Naturhousu, které zastoupí celou svačinu a ještě dodávají důležité vitamíny a minerály navíc.
  • Nachystejte si do krabiček nakrájené ovoce a zeleninu. Ovoce na svačiny alespoň zkraje cesty, zeleninu můžete ujídat postupně.
  • Nepodceňujte pitný režim. Německá studie loni odhalila, že více než polovina (!) klientů poznávacích zájezdů je třetí den docela významně dehydrovaná. Raději však dobrodružné hledání toalety, než zdravotní potíže. Věděli jste, že cestou máte nárok na zastávku každé tři až čtyři hodiny (max.)?
  • Pijte neperlivou vodu, bublinková voda způsobuje zadržování vody v těle a při dlouhém cestování nepříjemné otoky končetin.
  • Snídaně v hotelu před celodenním výletem by se měla trochu podobat stravování sportovce. Udělejte si například müsli s mlékem nebo jogurtem, díky kterému se energie z jídla bude do organismu uvolňovat postupně. Přidat můžete i trochu ořechů nebo mandlí kvůli vláknině a hlavně potřebným tukům ve zdravé formě.
  • Pro případ opravdu krizových momentů noste v kabelce velmi kvalitní hořkou čokoládu s minimálně 70 % obsaženého kakaa. Takové stačí jediný čtvereček, aby vás znovu postavil na nohy.
  • Jestliže nemůžete v autobuse v noci usnout, pravděpodobně vás přepadne hlad. Říct si, že v noci se přece nejí, by bylo velkou chybou. Zařaďte jednu malou svačinu navíc.

Kdy jsem zhřešila: Něco by se samozřejmě našlo... Tak například jsem si s Katkou dala báječné cappucino v kavárně v německém městečku Rüdesheim:-)