Diskutujte: Vaříte dýňová jídla? Jaký recept se vám nejvíce osvědčil?

I když se původně anglosaský lidový svátek Halloween slaví 31. října, s dýňovými dekoracemi není třeba otálet. Zatímco vydlabané světélkující strašidelné hlavičky budou zdobit vaše zahrady či balkóny, můžete si pochutnat na nějaké dietní dýňové specialitě.

Štíhlá linie s pomocí dýně

Netvrdíme, že dýně je totálně nekalorická potravina. Naopak, obsahuje docela dost cukrů a v zeleninové tabulce podle výšky glykemického indexu zaujímá hned druhé místo za pastiňákem. Jen pro připomenutí - čím vyšší je glykemický index, tím je potravina rychleji strávena a zasytí tedy jen na krátkou dobu. Glykemický index (GI) dýně je 75, sladká kukuřice má 53 a mrkev dokonce jen 41. Nabízí se ale použít dýni například místo příloh k masu, určitě je lepší než knedlíky či těstoviny a poměrně drží krok s bramborami (pečené brambory mají GI roven 85, bramborová kaše 70, jen vařené brambory jsou na úrovni kukuřice).
To bylo jedno srovnání. To další, při dietách hodně podstatné, je energetický obsah potraviny. A tady dýně nad bramborami určitě vítězí – ve sto gramech obsahuje 167 kJ (čili 39,91 kcal). Stejné množství brambor tělu dodá 297 kJ (71 kcal).

Lahodné dýňové recepty

Když si do vyhledávače zadáte heslo dýňové recepty, vysype se na vás spousta odkazů, kde najdete řadu lahůdek. Prošli jsme je a pro inspiraci pro vás vybrali dvě varianty, vhodné do redukční diety.

  • Dýni jako přílohu lze připravit tak, že ji i se slupkou nakrájíte na plátky a dáte upéct na plech, pomazaný olejem. Plátky se posypou solí a kdo chce, přidá i kmín. Upečená je dýně za chvilku.
  • Italskou dýňovou pánev připravíte tak, že na olivovém oleji dusíte osolené a opepřené dýňové kostičky – stačí pět až deset minut. Měkké kostičky posypete lisovaným stroužkem česneku a nakrájenou petrželovou natí.

Další důvody, proč si dopřát dýni

Dýně a ostatní tykve jsou výborným zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na potřebný vitamín A. Beta-karoten rovněž chrání naše buňky před útoky poškozujících volných radikálů, nabourávajících naši obranyschopnost. Druhý, v dýni obsažený vitamín, je E a plní stejnou úlohu jako beta-karoten. Kromě dužniny si dopřejte i dýňová semínka, plná železa a fosforu, bohatá na draslík, magnézium a zinek.
Přísun vitamínů a dalších látek, které tento zeleninový podzimní symbol v jídelníčku zajistí, je hodně důležitý. Zahrádky už pomalu přestávají dodávat čerstvou českou zeleninu, přitom se rozjíždí období nachlazení a viróz. Díky svátku duchů tak navíc můžete udělat něco podstatného i pro svou imunitu!

Věděli jste, že za sklony k tloustnutí či naopak k celoživotní štíhlosti může i znamení, ve kterém jste se narodili?
Přečtěte si článek
DIETA, JÍDLO A ZNAMENÍ na našem partnerském webu www.mojeastrologie.cz