Vyměňte jablka za hrušky, uděláte tím mnohem víc pro svoje zdraví

Hrušky a sýr - nesmrtelná kombinace!
Hrušky a sýr - nesmrtelná kombinace!

Hrušky pomalu dozrávají a byla by škoda nechat je ladem a to nejen pro jejich sladkou chuť nebo pozitivní vliv na lidský organismus.

Ve stínu jablek

Hrušky se nikdy netěšily takové oblibě jako jablka. Škoda. Jejich pozitivní účinky na fungování lidského těla jsou velké. Jsou-li navíc dostatečně zralé, každé sousto je jako kousnutí do cukrového obláčku. Oproti jablkům obsahují mnohem větší podíl vody a těsně pod slupkou ukrývají  velké množství vitamínů. Jde bohužel ale jen o sezónní ovoce, které spoustu lidí mine. A ani zavařování není zrovna jednoduché, hrušky jsou totiž královnami vykysání.

Fandíme hruškám!

Hrušky si zaslouží vaši pozornost, důvodů je několik!

  • Vysoký podíl vody - napomáhá čištění střev a odstraňuje problémy se zácpou
  • Sodík, draslík, měď, zinek, vápník a fosfor - díky nim dochází k neutralizaci a správnému vylučování nežádoucích látek jako kadmium, olovo nebo rtuť
  • Kyselina listová - zajišťuje růst, krvetvorbu a je velmi důležitá během těhotenství
  • Vitamín C - podporuje imunitní systém a posiluje přirozenou obranyschopnost
  • Vitamín B - správné fungování (a případné zrychlení) metabolismu - největší množství se nachází těsně pod slupkou, hrušky proto zásadně neloupejte, ale jen omyjte v teplé vodě
  • Hrušková šťáva - zoceluje cévní stěny, působí močopudně, žlučopudně a bojuje s žaludeníčmi problémy
  • Srdeční záležitost - pravidelnou konzumací se mohou usměrnit srdeční akce
  • Pomocník při hubnutí - díky velkému podílu vody a nasládlé chuti nepřiberete a zároveň zaženete mlsnou

Dejte hruškám šanci!

Hruškový koláč s karamelovou polevou - zdravá verze!

Suroviny na korpus:

1 1/2 hrnku mandlové mouky (najemno namleté mandle - se slupkou nebo blanšírované)

1/4 hrnku kokosové mouky

2 lžičky sody

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

špetka soli

3/4 hrnku kokosového oleje

1/2 hrnku kokosového cukru (dodá výraznou vůni)

2 vejce (pokojová teplota)

2 zralé hrušky nakrájené na tenké plátky

Suroviny na karamelovou polevu:

200 ml kokosového mléka

1/2 hrnku kokosového cukru

1 lžička vanilky

špetka soli

Hruškový koláč

Postup:

Jako první zapněte troubu na 180 stupňů. V misce smíchejte všechny suché suroviny potřebné na korpus (od mandlové mouky po sůl) a dobře promíchejte. V druhé misce zpracujte kokosový olej a cukr s vejci. Slijte je dohromady a míchejte, dokud nezmizí hrudky a bublinky. Těsto nalijte do dortové formy, zapékací formy nebo pánve určené pro pečení v troubě. Nakonec naskládejte tenké plátky hrušek - vytvořte zajímavé obrazce nebo zaskládejte celou plochu. Pečte na nastavenou teplotu 25 - 30 minut a pravidelně kontrolujte párátkem stav korpusu. Každá trouba peče jinak a oříškové těsto se spálí během chvilky.

Zatímco se koláč peče, připravte si sladkou polevu. Do menšího kastrolu nalijte kokosové mléko a kokosový cukr. Těsně pod bodem varu nechte probublávat 15 - 20 minut, dokud nezhoustne a nedosáhne konzistence zkaramelizovaného mléka. Přidejte vanilku a sůl. Nechte odstát. Nalijte na koláč a nechte lehce zatuhnout.

TIP: Zkuste sladkým přelivem vytvořit zajímavé obrazce nebo mřížkování.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky