Ve stínu jablek
Hrušky se nikdy netěšily takové oblibě jako jablka. Škoda. Jejich pozitivní účinky na fungování lidského těla jsou velké. Jsou-li navíc dostatečně zralé, každé sousto je jako kousnutí do cukrového obláčku. Oproti jablkům obsahují mnohem větší podíl vody a těsně pod slupkou ukrývají velké množství vitamínů. Jde bohužel ale jen o sezónní ovoce, které spoustu lidí mine. A ani zavařování není zrovna jednoduché, hrušky jsou totiž královnami vykysání.
Fandíme hruškám!
Hrušky si zaslouží vaši pozornost, důvodů je několik!
- Vysoký podíl vody - napomáhá čištění střev a odstraňuje problémy se zácpou
- Sodík, draslík, měď, zinek, vápník a fosfor - díky nim dochází k neutralizaci a správnému vylučování nežádoucích látek jako kadmium, olovo nebo rtuť
- Kyselina listová - zajišťuje růst, krvetvorbu a je velmi důležitá během těhotenství
- Vitamín C - podporuje imunitní systém a posiluje přirozenou obranyschopnost
- Vitamín B - správné fungování (a případné zrychlení) metabolismu - největší množství se nachází těsně pod slupkou, hrušky proto zásadně neloupejte, ale jen omyjte v teplé vodě
- Hrušková šťáva - zoceluje cévní stěny, působí močopudně, žlučopudně a bojuje s žaludeníčmi problémy
- Srdeční záležitost - pravidelnou konzumací se mohou usměrnit srdeční akce
- Pomocník při hubnutí - díky velkému podílu vody a nasládlé chuti nepřiberete a zároveň zaženete mlsnou
Hruškový koláč s karamelovou polevou - zdravá verze!
Suroviny na korpus:
1 1/2 hrnku mandlové mouky (najemno namleté mandle - se slupkou nebo blanšírované)
1/4 hrnku kokosové mouky
2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
špetka soli
3/4 hrnku kokosového oleje
1/2 hrnku kokosového cukru (dodá výraznou vůni)
2 vejce (pokojová teplota)
2 zralé hrušky nakrájené na tenké plátky
Suroviny na karamelovou polevu:
200 ml kokosového mléka
1/2 hrnku kokosového cukru
1 lžička vanilky
špetka soli
Postup:
Jako první zapněte troubu na 180 stupňů. V misce smíchejte všechny suché suroviny potřebné na korpus (od mandlové mouky po sůl) a dobře promíchejte. V druhé misce zpracujte kokosový olej a cukr s vejci. Slijte je dohromady a míchejte, dokud nezmizí hrudky a bublinky. Těsto nalijte do dortové formy, zapékací formy nebo pánve určené pro pečení v troubě. Nakonec naskládejte tenké plátky hrušek - vytvořte zajímavé obrazce nebo zaskládejte celou plochu. Pečte na nastavenou teplotu 25 - 30 minut a pravidelně kontrolujte párátkem stav korpusu. Každá trouba peče jinak a oříškové těsto se spálí během chvilky.
Zatímco se koláč peče, připravte si sladkou polevu. Do menšího kastrolu nalijte kokosové mléko a kokosový cukr. Těsně pod bodem varu nechte probublávat 15 - 20 minut, dokud nezhoustne a nedosáhne konzistence zkaramelizovaného mléka. Přidejte vanilku a sůl. Nechte odstát. Nalijte na koláč a nechte lehce zatuhnout.
TIP: Zkuste sladkým přelivem vytvořit zajímavé obrazce nebo mřížkování.