Pokud jste rodilou vodačkou, pak nemusíte být smutná ani v pošmourných či chladných dnech. Vydejte se na lekce hromadného veslování, tzv. Indoor rowing, které nabízejí některá fitness centra u nás! Nejde o nic jiného, než o skupinové cvičení pod dohledem instruktora, ovšem na speciálních veslařských trenažérech. V posilovně tedy vykonáváte stejný pohyb jako na vodě. Skvěle tak protáhnete paže, nohy, záda, ramena, posílíte břicho i hýždě. Velkou výhodou je, že sport nadměrně nezatěžuje klouby, protože hmotnost vašeho těla nese sedátko, a tak je vhodný i pro všechny osoby s nadváhou, nebo seniory.

Veslování, hudba, pohyb

Veslování ve skupině probíhá za doprovodu hudby, a protože zátěž si každý určuje sám nevadí, když jsou s vámi ve skupině zdatnější, anebo naopak slabší jedinci. Cvičení je skvělé na vytvarování hýždí a stehen, a to z toho důvodu, že při každém pohybu popojíždíte na sedačce dopředu a vzápětí se nohami odtlačujete zpět.

Hodí se i jako rehabilitace

Cvičení má ještě další výhody – hodí se i jako rehabilitační po mnoha úrazech, stejně jako pro zdravotně handicapované. Protože při něm dochází k poměrně velkému výdeji energie, je také velmi vhodné pro redukci nadváhy. A protože se jedná o sport v tělocvičně, můžete se mu věnovat po celý rok – třeba do dalšího léta, než zase vyrazíte na vodu.

Jste začátečnice? Žádný problém!

Pokud jste nikdy neveslovala, nevadí. V prvních lekcích se naučíte základy veslování, a když vás to chytí, můžete se vydat dál mezi pokročilé. Aby vám sport brzo nezevšedněl, můžete veslování kombinovat s aerobní aktivitou a posilováním svalstva celého těla. Spojit se ovšem dá i se speciální sálovou aktivitou, například boxem, tancem, anebo aerobikem. Řada fitness center kombinované lekce přímo nabízí. Výhodou je větší výdej energie, rychlejší spalování tuků a lepší formování postavy.

Kafe.cz zjistilo:

Na co indoor rowing pomáhá: Ve světě existují na čtyři desítky studií, která dokládají pozitivní účinky veslování na zdraví. Příznivě působí například na snížení vysokého krevního tlaku, působí proti infarktu, jako prevence artritidy, na snížení pravděpodobnosti vzniku mnoha typů nádorových onemocnění a Alzheimerovou chorobou atd.

Kdo by si měl dát pozor: Pokud je vám více než šedesát let, máte problémy se srdcem, cukrovku, anebo vysokých cholesterol, měla byste se poradit s lékařem. To samé platí, pokud jste ve více jak třetím měsíci těhotenství.

Tipy Kafe.cz: Kam chodit cvičit?

Balance Club, Praha
www.balanceclub.cz

Big One Fitness, Brno
www.big1fitness.cz