Zábal

Prostěradlo namočte ve vodě o teplotě 25-35°C. Starší dítě nebo dospělý snese i méně. Dobře ho vyždímejte a pevně se do něj zabalte. Přes prostěradlo omotejte suchý a lehce prohřátý ručník nebo deku. Vydržte 10 minut a pokud teplota neklesne, po třiceti minutách opakujte.

Tělo na tělo

Horečka u miminek se musí srazit v co nejkratším čase. Zkuste neotřelou metodu, kdy sebe i dítě svléknete, přitisknete na holé tělo a svou nižší tělesnou teplotou ho budete ochlazovat. Nezapomeňte se přikrýt slabou dekou.

Brambory

Syrové brambory jsou při horečce skvělým pomocníkem. Dejte je na chvíli do lednice, ale byly vychlazené. Nahrubo ja nastrouhejte, naneste na nohy po kotníky a chodidla a zabalte do utěrky.

Ocet

Ocet má doma úplně každý. Šest lžic svařte ve dvou litrech vody. V odvaru namočte vlněné nebo bavlněné ponožky a na dvacet minut je natáhněte. Pokud horečka neustoupí, opakujte.

Tvaroh

Nechte tvaroh vychladit a v silné vrstvě naneste na rozpálené tělo, ideálně na čelo, chodidla a předloktí. Nechcete-li si tvaroh mazat přímo na tělo, zabalte ho do gázy. Můžete ho použít opakovaně, nezapomeňte ho ale vychladit.