Nenápadný začátek

V zapadlé vesnici Lymm se odehrál příběh, ze kterého se třesou kolena. Zarytý a vitální sportovec Graeme Heward začal mít občasné motorické problémy, mžitky, závratě, trpěl nechutenstvím a ztrátou energie. Nejdříve zkoušel výživové doplňky, pak zmírnil tempo při vyjížďkách na kole a jako poslední variantu zvolil čistě preventivní návštěvu lékaře. Kdyby pořadí otočil, možná by byl jeho osud jiný. Kdo ví.

Stále dokola

Po mnoha vyšetřeních, které od začátku směřovaly k nejděsivější diagnóze, se tušení potvrdilo. Pokoušela se o něj velmi agresivní forma rakoviny, která napadala obličejové buňky. Postup nemoci byl bohužel rychlejší než zásah lékařů, a tak šel Graeme ze sálu na sál a chirurgové si nad ním vyměňovali směny. K dnešnímu dni má za sebou neuvěřitelných 30 operací.

Vyhrál bitvu, ale i válku?

Téměř okamžitě byl hospitalizován a nastoupil na léčbu, která měla průběh nemoci zastavit nebo zmírnit. Chemoterapie, ozařování ani silné léky bohužel nestačily k tomu, aby se rakovina otočila zády. Lékaři byli nuceni muži "odkrajovat" napadenou tkáň z obličeje, aby se rakovinové bujení nešířilo dál a nevzalo mu ho nadobro a celý. Po půl roce beznaděje se sice podařilo nemoc zastavit, ale pohled na Graema byl tristní. Na jednu stranu se v zrcadle díval na nezdolného bojovníka, který se nebál vyzvat rakovinu na souboj, na straně druhé z něj zbyla zlomená troska, která by jen těžko vyšla mezi lidi, aniž by budila strach a opovržení.

Problém nebyl jen vizuální, se ztrátou značné části obličejové tkáně přišly další zdravotní komplikace. Bylo mu odstraněno oko a část nosu. Kvůli tomu měl velké problémy s dýcháním a byl závislý na přístrojích.

Obličej v novém

Plastický chirurg přišel s řešením, jak vrátit čas. Z odlitků vytvořil obličejovou protézu, která dokonale přilne na Graemovu tvář. Jedná se o strnulou masku, která postrádá mimiku i pohyby oční bulvou, přesto se muž cítil už při prvním nasazení o sto procent lépe. Nešlo jen ryze o vzhled, ale i pocit, že je kompletní a rakovinu dokázal skutečně porazit.

Osm let po nepříjemné zkušenosti, která ho přivedla na pokraj smrti a bez včasného zásahu lékařů by dnes jen těžko žil, je Graeme opět králem cysklostezek, brázdí široké okolí a užívá si života.