Fobie na talíří

Ženy se bojí 4x častěji než muži. Přes 5 % má hrůzu z hadů, o něco méně z pavouků, další nesnášejí červy, housenky a nejrůznější hmyz. Jenže ve světě...

Ženy se bojí víc než muži – a určitě různých plazů, hmyzu a jedovatých zvířat. Alespoň to tvr-dí američtí vědci. Jeden z nich, psycholog David Ratkinson, se rozhodl zkoumat tuto teorii na jedenáctiměsíčních kojencích a dokázal, že ženy (čili holčičky) si dokáží spojit obrázky nebezpečných zvířat se strachem, zatímco mužům (chlapečkům) je to zcela jedno. A tak je to prý i u dospělých.

Ženy se bojí čtyřikrát víc

Podle výzkumů mají ženy až 4x větší šanci, že se setkají s nějakou fobií, než muži. Až 5,5 % prý má strach z hadů, o 2 % méně potom z pavouků. Ale to není zdaleka jediné, čeho se ženy bojí – červi a jiné slizké potvůrky patří mezi další objekty. A že je někdo jí a dokonce syrové? Nemyslitelné! „Byli jsme s přítelem na dovolené v Thajsku. Když jsem viděla ty jejich po-choutky – nejrůznější červy a jiný odporný hmyz, málem mě tam museli křísit,“ svěřuje se paní Eva. „Jenže přítel je nejen jedl, ale zachutnaly mu natolik, že si čas od času připravuje takovou specialitu i doma. Jednou jsem přišla do kuchyně a červi nám lezli po lince. Měla jsem málem infarkt,“ vypráví.

Fóbie, Kobylka

Červi jsou prý zdraví. Ale syroví!

Thajci však na červy nedají dopustit a dokonce tvrdí, že se díky nim těší dobrému zdraví. Jistý Thajec se nedávno na veřejnosti chlubil s tím, že pojídá červy již řadu let – a ještě k tomu živé. Ve svých čtyřiceti letech prý nebyl ani jednou nemocný – a mohou za to červi, kteří prý podle Thajce chutnají výborně: jako mazlavá rýžová kaše.

Je libo kobylku, švába, či cvrčka?

A není to zdaleka jen Thajec, kdo se červy živí. Hmyz je běžnou součástí jídelníčku asi ve 115 zemích světa. I když je známo více než 1 400 jedlých druhů, mezi ty nejrozšířenější patří mouční červi, kobylky, švábi a cvrčci. Právě mouční červi jsou nyní v popředí zájmu – dají se totiž nejen pražit, smažit, grilovat, ale najdete je i v některých speciálních čokoládových su-šenkách. Američtí lékaři jsou zase nadšeni z mouky vyrobené z drcených moučných červů a na prominentních klinikách ve Spojených státech ji stále více doporučují jako ideální posilující lék pro rekonvalescenty. A není to levná záležitost – půl kila nejde pod tři sta dolarů.

Fóbie, Červi

Fobie na talíři

Není to ale zdaleka jen hmyz či červi, co se ve světě běžně konzumuje. Třeba v Kambodži si můžete pochutnat na hadí pečínce, anebo na smažených sklípkanech. Mezi běžné pochoutky v některých zemích patří mravenci a termiti, jí se i mořští ježci, pije se pálenka s louhovanou kobrou a setkat se můžete i s opičím mozečkem. Horší ovšem je, pokud vám na talíři naserví-rují něco, čeho se bojíte. Sníst svou fobii není zrovna jednoduché. Pokud tedy z určitých věcí máte strach, raději se vyhněte zemím, kde se servírují, anebo vyhledejte ověřené restaurace. „Na dovolené v Africe mi naservírovali pečeného hada. Když jsem to uviděla, na chvíli jsem dokonce ztratila vědomí – mám panickou hrůzu z hadů. Manžel mě musel vynést ven a přinesl mi místní pálenku. Z čeho byla, jsme se raději neptali,“ vypráví paní Kamila.

Kafe.cz zjistilo

  • Červi jsou vyhlášenou pochoutkou i v Austrálii. Tzv. witchetty grubs, tedy velcí, tlustí a maz-laví červi, kteří sídlí na větvích stromů, jsou údajně výborným zákuskem po klokaním ocase.
  • V Mexiku patří k nejžádanějším druhům hmyzu housenky soumračníků, a to proto, že se z nich vyrábí pálenka zvaná pulque. Soumračníka, který žije na listech agáve, najdete i na dně lahví lepších tequil a v Mexiku je podávají jako pochoutku místo pražených mandlí. Deseti-centimetrové housenky jsou totiž velmi výživné a složením připomínají vysoce kvalitní hovězí maso.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Sporty pro naše záda

Miliony lidí trpí bolestí zad. Na vině může být nadváha či nedostatek pohybu. Jaké sporty jsou pro naše záda nejlepší a co nám pomůže v případě, že…

Akční letáky