Každé cvičení je nutno začít zahřátím svalů, to vám potvrdí i trenéři ze Studia Holmes Place. Díky tomu připravíte tělo na větší zátěž a zabráníte tak zranění nebo namožení studených svalů a šlach. Tělo zároveň připravuje na nějakou zátěž a díky tomu se na samotné cviky začínáme více těšit.

Celkem tomuto cvičení můžete věnovat jen 10 minut, ale nikdy jej před posilováním i jakýmkoli aerobním sportem nevynechávejte. Zahřátí svalů před cvičením je tedy velmi důležité a nevyplácí se jej zanedbávat.

Čím se dá zahřát:

  • rytmickou chůzí na místě
  • v posilovně: jízdou na rotopedu nebo chůzí na běhacím pásu
  • úkroky stranou, vpřed i vzad

Zahřejte organismus s námi

Chcete vidět konkrétní cviky? Připravili jsme pro vás sérii cviků, díky kterým bude i zahřívání zábava. Cílem je připravit tělo na náročnější trénink. Tempo cvičení by mělo být plynulé. Začít můžete pomalu a postupně tempo zvyšovat. Důležité je cítit, že se zvýšila tepová frekvence, prohloubil dech a aktivovaly svaly.

1. Dřep s rukama nad hlavou s medicinbalem

Cvik provádějte v plynulém tempu z výchozí pozice dřepu až do výponu na špičkách. Medicinbal či jiný balón (nebo jen flašku s pitím) zvedejte nad hlavu, lokty držte mírně pokrčené, ramena tlačte od uší směrem dolů. Klaďte důraz na stabilitu.
1 série – 15 opakování

2. Kyvadlo

Postavte se do stoje na jedné noze, koleno můžete mít napnuté, nejlépe ale držte koleno v mírném pokrčení. Druhou nohu napřimte do protažení, plynulým pohybem přecházejte do pozice holubičky. Stojná noha zůstává stále ve stejné pozici, bez sebemenšího pohybu. Záda držte rovně, hlavu mějte v prodloužení páteře.
1 série – 15 opakování na každou nohu

3. Dřep s rukama nad hlavou s rotací

Cvik je shodný s cvikem č. 1, přidána je rotace do strany. Z dřepu se zvedejte do stoje, pak následuje rotace do strany.
1 série – 20 opakování na každou stranu

4. Běžec

Cvik provádíme v pozici vzporu na medicinbalu, tělu dáváme impulz ke stabilizaci a zapojení hlubokých svalových vrstev. Tělo je v prodloužení, páteř v neutrálním prodloužení, hlava v prodloužení těla, koleno plynule vedeme pomalým pohybem směrem k lokti. Plynule střídáme nohy – pánev zůstává neustále stabilizována.
1 série – 10 opakování na každou nohu