Jak si udržet mladistvý vzhled, se dozvíte také v galerii.

Na univerzitě v britském Nottinghamu zase údajně objevili v lidské mitochondrii proteiny, jež „řídí stárnutí“. Během několika let by se z nich měla vyvinout nová kategorie léků, která by kromě zastavení stárnutí léčila i Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. „Jsem z výsledků výzkumů nadšená - konečně jsme pochopili roli, kterou proteiny hrají ve stárnutí buňky,“ říká vedoucí studie Dr. Lisa Chakrabarti. „Předpokládám, že během několika let dáme do užívání lék výrazně zpomalující stárnutí.“

Na Washingtonské univerzitě pro změnu přísahají na látku NMN (nikotinamid mononukleotid), která by měla být oním „svatým grálem“ boje proti stáří. Zda opravdu bude, to ještě nikdo neví - NMN pro zkoušky na lidech dosud není k mání. Místo něj však přichází z Japonska dobrá rada: jezte brokolici, zelí, avokádo, okurky a nezralou sóju, tam všude NMN je. Zda se ale uvolňuje do těla a co v něm tropí, to ještě nikdo přesně neví. Bylo už ale ohlášeno, že látka NMN bude na pultech lékáren nejpozději do 10 let. Že by nás čekalo velké překvapení?

Do třetice ještě dejme slovo profesoru Davidu Sinclairovi z univerzity v australském Novém Jižním Walesu. Se svým týmem prý objevil složitou bílkovinu, která v těle chrání buňky před stárnutím. Dokáže však také „opravovat“ stářím poškozenou DNA! „Naše látka dokáže proces stárnutí zastavit a obrátit, takže člověk - alespoň do jisté míry - mládne,“ tvrdí pan profesor. „Všechny buňky v lidském těle jsou programovány na opravy poškozené DNA. S přibývajícími roky to ale nedokážou dělat efektivně. My jim dodáme sílu za pomoci metabolitu NAD+. Buňky pak pracují jako nové: v laboratořích dokonce dokázaly vyléčit myši, které byly slabě vystaveny radioaktivitě.“

Australané nabízejí výsledky své práce NASA. Tvrdí dokonce, že by během letu na trase Země-Mars mohli staří pozemští vědci absolvovat jejich prostřednictvím kúru, takže by na rudou planetu doráželi jako mládenci plní sil!

ENERGIE PRO ČLOVĚKA

Když už jsme u rudé planety, připomeňme si část nesmírně zajímavého rozhovoru Týdeníku Květy s mezinárodně uznávaným lékařem v oblasti mitochondriální a anti-aging medicíny, MUDr. Michaelem Kučerou, jenž mj. spolupracoval na projektu NASA zabývajícím se právě lety na Mars. K problematice stárnutí uvedl: „Z hlediska anti-aging medicíny se na to díváme ze dvou pohledů, jejichž základem je buňka. Jednou linií stárnutí je snižování tvorby energie. Buňka vytváří energii tzv. mitochondriemi, kterých má tolik, aby zvládla fungování v místě, kde působí.Třeba buňka srdečního svalu má x-násobně vyšší energetický obrat - tj. více mitochondrií - než kolegyně v chrupavce. Buňka ale tvoří energii dvojí. Jednu pro vlastní život a reprodukci, druhou pro svou geneticky předurčenou funkci… Pokles lidské energie je dán tím, že vlivem různých pochodů se počet oněch mitochondrií snižuje. A buňkám pud sebezáchovy velí: napřed snížíme dodávku energie hostiteli, pak teprve sobě. Tím se stane, že buňka v našem těle jako solitér sama žije, ale už - laicky řečeno - pro nás nehne prstem… Druhá linie stárnutí je dána tím, že dochází k narušení základní stavební jednotky organismu, jíž je struktura bílkovin,“ pokračoval v rozhovoru MUDr. Michael Kučera.

Bílkoviny mají v organismu řadu funkcí - jednak jsou to ty transportní, jednak jsou imunitní, stavební atd. Problém je, že ony bílkoviny ,dostávají na zadek‘ ze dvou stran. Vnějšími vlivy - stresem, špatným životním prostředím a stravováním - i vnitřními, jimiž jsou nemoci a úrazy. Dojde k narušení struktury, při němž opět dochází k tomu, že buňka ztrácí svou funkci… K dokonalému fungování obou buněčných linií jsou nutné určité látky. A my jsme schopni detekovat jejich úbytek, a navíc: vzhledem k tomu, že víme, v jakém věku k úbytku té či oné dochází, můžeme je začít včas dodávat… Tyto látky se neobjevují v žádných potravinách. Ve výrobě spoléhají pouze na sebe. Toť příklad kyseliny jantarové, koenzymu Q10 či karnosinu.

Pokud ovšem známe například proces tvorby energie, což je řetězová reakce, jsme schopni do něj vstoupit a k němu potřebné látky buňkám dodat. Jinými slovy: nahradíme, co organismus už sám vytvářet nedokáže. Zpomalíme proces ochabování, jenž má každý z nás geneticky dán. Teoreticky lze toho, kdo má předurčeno zhasnutí svíčky v šedesáti, udržet do osmdesáti…“

JAK SE NESTÁRNE V ČESKU?

Někdo má mladistvý vzhled až do stáří samozřejmě v genech. To je třeba případ herečky Jany Švandové, která už oslavila sedmdesátku, ale její vzhled i energie ji řadí spíše k padesátnicím. Když se jí zeptali, co pro svoji kondici dělá, Jana Švandová se zasmála a prozradila dost nečekaný recept: „Chlastám, kouřím a honím chlapy!“

Za zmínku možná stojí, že u nás se požehnaného věku v plné síle dožívají spíše dámy. Mladší generace už ovšem nespoléhá na geny a na radost ze života (byť ta ho dokáže pořádně prodloužit!), a svěřuje se do rukou odborníků.

Jak na to

Jan May (72): Nejdůležitější je stav duchovní Celý život se věnoval přírodním vědám, vdovec, má dvě děti, žije v Praze.

Moje kondice vyplývá v první řadě z kvalitní genetiky, protože oba moji rodiče se dožili věku asi 90 let v perfektním fyzickém, psychickém a duchovním stavu. K tomu samozřejmě přispívá přesně propracovaný životní styl, který se skládá ze tří částí: tělesné, duševní a duchovní.

1. Tělesná: Dříve jsem často provozoval windsurfing a sjezd na lyžích. V mládí jsem závodil v běhu na 100 až 400 metrů. V současné době jezdím od jara do podzimu na kole, v zimě na běžkách, v létě plavu. Kromě toho samozřejmě každodenně cvičím jógu a chodím na procházky. Co se týče stravy, jím celkem vše, nedržím žádné diety ani se nepřejídám.

2. Duševní: Protože vím, že mozek řídí vše, je důležité neustále ho zaměstnávat. Vystudoval jsem matematicko-fyzikální fakultu, kde jsem následně obhájil doktorskou práci. Působil jsem jako vědecký pracovník na ČVUT. Celý život se zabývám astrofyzikou, studuji nejnovější poznatky a objevy v tomto oboru. Jsem členem kosmologické sekce České astronomické společnosti. Přednášel jsem v Japonsku, Číně, Singapuru, USA...

3. Duchovní: Nejdůležitější je stav duchovní. Byl jsem rodiči vychován v hluboké katolické víře a život ve víře je základním řádem celého mého bytí. Víru jsem se snažil předat i svým dvěma dětem, v současné době ji i s nimi předávám vnučkám. Víra byla mou největší oporou v životě, pomáhala mi, když moje žena byla nejdřív dlouhá desetiletí nemocná psychicky a poté, co měla 10 let rakovinu, na ni i zemřela. Snažím se každý den účastnit mše svaté se svatým přijímáním, každý rok dělat duchovní cvičení a navštěvovat poutní místa. Ve městě, kde se v současné době zjevuje Panna Maria, jsem byl šestkrát. Nyní absolvuji poutní zájezd do Lurd a La Saletty. Cítím se výborně. Protože mi brzy bude sedmdesát, uvědomuji si, že většinu života jsem už prožil, a ohlížím se za minulými roky. A vím bezpečně, že víra je tím největším darem, kterého se mi od Boha dostalo.

Možná neznáte

HOLLYWOODSKÝ KOKTEJL MLÁDÍ: Za tajemstvím energie Madonny a ostatních stárnoucích div stojí ester vitaminu C (nejpokročilejší dostupná forma tohoto vitaminu byla vyvinuta pro rychlejší absorpci a udržení v tkáních). Další látky se pak přidávají po vyšetření přímo na míru konkrétnímu organismu. Podává se infuzí 1-2krát týdně.

HORMONÁLNÍ KRÉMY: Při správné volbě složek mohou na specializovaných klinikách zpomalit stárnutí až o 10 let a tvorbu vrásek až o 30 procent.

KONEC S TĚŽKÝMI KOVY: Klientovi se podávají speciální chelační látky, které vyhledávají toxiny a ledvinami je vylučují z těla.