Sólové tance (Step Dancing, Solo Dancing)

Step dancing je označení pro všechny sólové tance, které se v irských tancích vyskytují. Sólové tance se dále dělí na tance ve stepkách, tzv. Hard shoe dancing, a tance v měkkých botách, tzv. Soft shoe dancing.

Hard shoe Dancing je v současnosti velice populární. Tanečníci stepují ve speciálních černých botách s tvrdým podpatkem z umělé hmoty a tvrdou špičkou (slitina sklolaminátu a pryskyřice nebo umělé hmoty).

  • Je kladen důraz na rytmiku, rychlost a přesné údery na danou melodii.
  • Jde o velmi fyzicky náročný styl, kterým se ověřují a dokazují schopnosti tanečníků.

Soft shoe Dancing je odvětví, kde tanečníci taktéž většinou tančí sami sólově, nebo v choreografiích. V tomto druhu tance se používají speciálně tvarované měkké boty zvané ghillies [čti: gilís].

  • Nevyťukává se žádný rytmus stepovými botami, styl spíše připomíná baletní skoky s rukama podél těla, kde se klade důraz na výšku výskoku, tančení na špičkách, rychlost a ostrost nohou, dopnutá kolena a špičky.

Seán Nós Dancing patří k nejstarším stepařským stylům vůbec a dal základy irskému stepu, jak ho známe v dnešní podobě, ale také cloggingu v Americe s příchodem Skotů a Irů na Nový kontinent.

  • Jedná se výhradně o sólové tancování, které neudává přesný a velmi náročný postoj a techniku;
  • je to styl, kde je důležité, jak tanečník cítí rytmus, jak umí rytmicky vyklepávat doby a takty nohama a jak moc ho to baví.

V současné době se v tomto tanečním stylu pořádají v Irsku i soutěže, a to dokonce na světové úrovni, které každoročně přenáší irská televize RTÉ.

Společenské irské tance

Společenské irské tance mají několik podob. V Irsku se nejčastěji setkáte se Setovými (párovými) tanci, u nás spíše s Ceilí tanci (Ceilí Dancing).

Ceilí tance jsou párové tance. Existuje kniha, kde je popsáno 30 základních tanců s přesně danými figurami. Těchto tanců je však více - v různém počtu tanečníků od 4 – 16. Většinou jsou rozdělené na úvodní část, tzv. body, které je jakýmsi refrénem, a pak figury, kterých je v každém tanci různý počet. Po každé figuře se body opakuje a pak následuje buď další figura, nebo závěr tance. Více informací o Ceilí tancích naleznete na www.luasdance.cz/ceili-tance.

Setové tance se tančí ve dvou, třech nebo čtyřech párech většinou uspořádaných po stranách čtverce, nebo ve dvou řadách čelem proti sobě. Vyhýbají se skokům, tančí se v podřepu, při swingu se zpravidla uplatňuje klasické držení atd.

  • Je možné používat tzv. buttering, což je rytmické podupávání do rytmu a stylu tance, v současné době je tento styl oblíbený mezi mladou setovou populací.
  • Na rozdíl od ceilí tanců si setové tance udržují regionální variace a styl, používají se speciální boty podobné stepovým, ale bez tvrdé špičky, pouze s umělohmotným podpatkem.

Irské tance v Česku

Svět irského tance je velmi rozmanitý a v posledních deseti letech se významně uchytil i v ČR. Irským tancům ve všech různých podobách se věnuje mnoho českých tanečních skupin a sdružení. V tomto roce navíc u nás vznikla první ryze česká škola irských tanců Luas Dancing School, kam se mohou přijít irské tance naučit nejen začátečníci, ale i ti, kteří mají v tancování vyšší ambice a chtějí soutěžit.

Irské tance nejsou jen výsadou mladých lidí, i senioři si mohou přijít na své. Abyste se mohli věnovat irským tancům, nepotřebujete žádné předchozí taneční zkušenosti, ani tanečního partnera. Stačí jen smysl pro rytmus a chuť zkusit něco nového. Odměnou vám za to bude pohyb, který je prospěšný nejen pro vaše tělo, ale i mysl. Více informací o irských tancích lekcích pro začátečníky, videoukázky tanců a mnoho dalšího naleznete na www.luasdance.cz.