V plaku se vytváří kyseliny jako produkty metabolismu. Tyto kyseliny poté útočí na povlak zubu, a vzniká kaz.

Proč má zubní kaz tolik lidí?

Zubní kaz představuje nemoc lidstva. Téměř každý dospělý má alespoň jeden. U dětí a mladistvých je situace o poznání lepší. Zhruba 50 % dvanáctiletých se může pyšnit chrupem bez kazu.

Jaké jsou hlavní příčiny vzniku zubního kazu?

Každý člověk má takřka od narození v ústech bakterie zubního kazu. Pokud konzumujete hodně cukru, bakterie se změní v kyseliny, které následně napadají sklovinu.

Za jak dlouho se vytvoří zubní kaz?

Zubní kaz se vám nevytvoří přes noc. Vzniká tehdy, když mají bakterie dostatek času dlouhodobě se usídlit na zubním povrchu. Začnou na něm tvořit kyseliny a následně se vyklube kaz.

Na co mají dávat rodiče pozor, aby jejich dítě nemělo zubní kaz?

U dětí do tří let představují hlavní problém nevhodné lahvičky na pití. Na vině jsou také slazené nápoje jako sladké dětské čaje či ovocné šťávy.

Kdy by měli rodiče začít s péčí o zuby u svých dětí?

Jakmile se vyklube první zub, měli by rodiče začít s péčí o chrup. Doporučuje se chodit s potomkem na preventivní prohlídky od prvního roku. Zubař vám doporučí správné dětské kartáčky i zubní pastu.

Co můžeme dělat, když už máme kaz?

Zubní kaz samozřejmě objeví váš dentista a dá vám plombu. Pokud je kaz rozpoznán ve velice raném stádiu, může být ošetřen koncentrátem fluoridu a zaniknout.

Jak se vyvarovat zubnímu kazu?

V každém věku je rozhodující správná ústní hygiena. Dospělí musí dbát na to, aby nezapomínali každý den čistit mezizubí. Pro všechny platí vyvarovat se cukru a sladkému. Pasty obsahující fluorid, mléko a mléčné produkty posilují zuby a mohou pomáhat předcházet vzniku zubního kazu. Samozřejmě se nesmí zapomínat na pravidelné preventivní prohlídky.

Měla bych si po každém jídle čistit zuby?

Ne. A už vůbec ne bezprostředně po jídle. Raději půlhodiny počkejte, abyste neponičila sklovinu, která je jídlem a pitím změkčená. To platí obzvláště u sladkých nápojů či u ovoce.

Jsou elektrické kartáčky na zuby lepší?

Studie ukazují četné výhody těchto kartáčků. Jsou lépe uchopitelné a zuby dobře vyčistí v kratším čase. Záleží ale na technice čistění. Pokud umíte obratně zacházet s normálním kartáčkem, můžete docílit úplně stejných výsledků. Jedinou výhodou elektrických kartáčků je, že čistí samy.

Zachází se s elektrickým kartáčkem jinak?

Pro oba typy kartáčků platí, že každý zub musí být důkladně vyčištěn ze všech stran. Postupujte od dásně k zubu.

Kdy je čas na nový kartáček?

Každé dva až tři měsíce si kupujte nový. Pokud proděláte chřipku či zánět dásní, kupte si nový kartáček okamžitě.

Jaká zubní pasta je nejlepší?

Nejdůležitější součástí zubní pasty jsou fluoridy, které posilují ochranný plášť zubu (u dospělých 0,15 %, u dětí 0,05 %). Všechno ostatní jako příchuť, barva či obal nehraje roli.

Je čistění jazyka smysluplné?

Velice. Člověk by měl alespoň jednou za den vyčistit minimálně zadní část jazyka. Shromažďuje se tam velké množství baktérií.

Pomohou žvýkačky zbavit se zubního plaku?

Ano. Žvýkačky aktivují produkci slin, které zesilují samočištění zubů. Pokud žvýkačka obsahuje fluoridy a minerály, může pomáhat předcházet zubnímu kazu. V žádném případě však nenahradí klasický kartáček.

Můžu onemocnět kvůli špatné péči o zuby?

Vedle zubního kazu existuje onemocnění parodontózou. Kvůli působení bakterií se dásně zanítí. Pokud se nezačne včas s léčbou, mohly by vám začít vypadávat zuby. Riziko srdečního infarktu, mrtvice a cukrovky stoupá.