Jednoduše se dá říci, že endometrióza je výskyt děložní sliznice mimo její původní lokalizaci, tedy mimo dělohu. Existuje hned několik typů tohoto onemocnění lišící se od sebe hlavně umístěním, rozsahem a z těchto faktorů vycházejícím stupněm postižení zvláště orgánů v pánvi. Děložní tkáň se může objevit na různých místech – na vaječnících, vejcovodech, v močovém měchýři nebo střevech. A právě to způsobuje problém. Jakmile se děložní sliznice uchytí na nesprávném místě, způsobuje dráždění, záněty, bolesti, tvorbu cyst a srůstů. Kromě toho pak může být příčinou neplodnosti.

Mohlo by vás také zajímat: 7 důvodů, proč nemenstruujete

Lékaři si nevědí rady

Není příliš nemocí, o kterých by lékaři nevěděli, proč a jak vznikají. U téhle nemoci je to jinak. Lékaři přesně neví, jak tato nemoc vzniká. Mohou se jen domnívat a teorií je opravdu hodně, ale ani jedna nebyla prokázána nebo vyvrácena. Jediné, co je jisté, je, že žena musí mít menstruaci. Dalším faktorem je pak genetika či imunologický a hormonální faktor. Vyskytuje se u 20 – 50 % neplodných žen a u 50 % žen, které trpí pánevní bolestí. Některé ženy trápí velmi silná bolest v podbřišku, zvláště při menstruaci. Někdy bývá taková, že ženu úplně ochromí. Jiné ženy o její přítomnosti ani nevědí a bývá náhodně nalezena při laparoskopii třeba při řešení problémů s neplodností. Dalšími příznaky jsou bolest při sexu, krev v moči, potíže s otěhotněním až neplodnost.

Kafe.cz zjistilo:

  • Je dokázáno, že endometrióza plodnost zhoršuje. Vždy ale záleží na rozsahu a umístění. Pokud se ale ženě podaří otěhotnět, ve většině případů se ložiska endometriózy často redukují.

Jak se léčí?

Léčba není jednoduchá a vždy se musí léčebný postup posuzovat individuálně. Existují dva způsoby léčby – hormonální a chirurgický. Hormonální léčba spočívá v užívání léků, které blokují vyplavování hormonů z vaječníků. To pak může způsobit nežádoucí účinky, jako je ztráta menstruace nebo náladovost. Jednoduše řečeno může být navozen umělý přechod. Tyto nežádoucí účinky však ihned zmizí po vysazení léčby. Dalším způsobem léčby je pak užívání hormonální antikoncepce. Úspěšnost léčby je až 95 %, ale stává se, že se u některých pacientek problémy postupem času znovu objeví. Chirurgickým postupem je pak laparoskopie.

Příroda ví své

Nic nezkazíte ani užíváním přírodních preparátů, které umí snížit hladinu estrogenů. A jako u téměř všech problémů je dobré také myslet na zdravý životní styl. Tedy přidat do jídelníčku více ovoce a zeleniny a vyloučit potraviny, které zvyšují hladinu estrogenu, tedy celozrnné pšenice, citrusové plody či sóju. Máte-li problémy, vyhněte se také cukru, kofeinu a alkoholu. Navíc ženám prospívá i pohyb, zvláště pak ten aerobní.

Pomoc z přírody:

Rybí tuk: pomáhá tlumit záněty
Omega-3 mastné kyseliny (lněný olej; doplňky stravy, ryby): podporuje tvorbu hormonů (prostaglandiny), které tlumí záněty
Vitamin E: snižuje hladinu hormonu estrogenu v případě, že je nadměrně zvýšená
Vitaminy skupiny B: pomáhají zvýšit schopnost jater přeměňovat estrogen na méně aktivní formu hormonu – estradiol
Ostropestřec mariánský nebo šťáva z černé ředkve: podporují správnou funkci jater
Vojtěška: obsahuje železo a vitamin K, který je potřebný pro udržení normální krevní srážlivosti a hojení
Pupalkový olej: obsahuje kyselinu gama-linolovou podporující tvorbu hormonů, které tlumí záněty

Kafe.cz říká:

  • Věděli jste, že pravděpodobnost výskytu endometriózy je dvakrát větší u žen, které pijí dva a více šálků kávy s kofeinem nebo čtyři plechovky koly denně?