Diskutujte: Čtete příbalové letáky potravin a hledáte „éčka“?

Přídatné látky se dávají do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování. Jejich úkolem je omezit množení mikroorganismů, předejít chemickým změnám potravin a změnám jejich chuti.

Některá Éčka mají za úkol chuť a vzhled potravin vylepšovat. Na seznamu povolených přídatných látek jich je asi tisícovka a zdaleka se nejedná jen o látky vyrobené chemicky, ale patří sem také řada přírodních látek. Éčka jsou prakticky ve všech potravinách.

Například jablko, které vyrostlo nedotčeno člověkem na stromě, obsahuje kyselinu citrónovou, kyselinu askorbovou, beta-karoten či pektiny. Také mrkev je plná beta-karotenu a v octu je pro změnu kyselina octová. Vzato do důsledku, měli by si bojovníci s Éčky také ucpat nos a nedýchat, protože i kyslík, používaný během balení některých potravin, má svou značku s velkým E.
jablka - E330, E300, E160a, E440
mrkev – E 160a
lahev octa – E 260

„Potraviny, uvedené na náš trh v souladu s předpisy, jsou zdravotně nezávadné. U citlivých jedinců může vzniknout nesnášenlivost na některé přídatné látky. Ale to se může snadno stát i v případě jiných složek potravin,“ říká ing. Miroslav Toman, CSc., prezident Potravinářské komory. Nesnášenlivost neboli intolerance různých látek je v naší populaci poměrně rozšířená, trpí jí asi 20 % lidí. Častější je u dětí, jejichž organismus teprve dozrává a je reaktivnější.

Éčka se ale na intoleranci podílejí jen zlomkem procenta. „Mnohem větší problém je nesnášenlivost mléčného cukru laktózy,“ zdůrazňuje doc. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.

Podle něj budou vždy existovat lidé, trpící nesnášenlivostí na přídatné látky i na jiné složky potravin. Bez Éček se ale potravinářský průmysl neobejde.

Pod dohledem zákona

  • Žádné z Éček, schválených zákonnou normou, není škodlivé, když se používá podle předpisů, tedy jen v určité dávce, která nemůže mít špatný vliv na zdraví.
  • K nejméně problematickým z hlediska negativního vlivu na zdraví patří regulátory kyselosti, plnidla, zahušťovadla, balicí plyny a antioxidanty. Až na výjimky jsou použitelné téměř bez omezení.
  • Složité omezující podmínky jsou stanoveny především pro barviva a konzervanty.
  • Nejpřísnější omezení používání Éček platí pro kojeneckou výživu.

Značení potravin

  • Obsah všech přídatných látek musí výrobce uvádět na obalu své potraviny. Nedávno vzniklo logo CEFF, které nabízí, aby si jej dali na obal ti výrobci, jejichž potraviny neobsahují tři kategorie Éček – konzervanty, umělá barviva a sladidla. Více informací najdete na www.ceff.info.
  • Objektivní informace o přídatných látkách lze najít na stránkách, zaštítěných Mmnisterstvem zemědělství, www.viscojis.cz a www.bezpecnostpotravin.cz.

Éčka se nesmí přidávat

do nezpracovaných potravin, do medu, do neztuženého tuku a oleje, do másla, do mléka a smetany, do neochucených kysaných mléčných výrobků s živou kulturou, do neochuceného podmáslí, do přírodních minerálních vod a balených pramenitých vod, do kávy s výjimkou ochucené kávy a kávových extraktů, do nearomatizovaného čaje, do cukru, do sušených těstovin s výjimkou bezlepkových.

Mnoho užitečných spotřebitelských informací se dozvíte v pravidelných rubrikách týdeníku pro ženy Vlasta.