Řešení pro stydlíny

Domácí posilovací stroje jsou řešením pro každého, kdo se stydí chodit na veřejné cvičení, ale i pro ty, kteří jsou vytížení a ne vždy se mohou přizpůsobit časovému rozvrhu. Připravili jsme pro vás malého průvodce stroji pro domácí fitness. Který je vhodný pro vás, pro partnera nebo pro děti a na čem si zacvičíte všichni? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv formu pohybu, nezapomeňte, že je důležité pohybovou aktivitu doplnit také zdravým jídelníčkem. Hladovění nejen že nic neřeší, ale v mnoha případech má opačný efekt!

Co potřebují ženy?

Problémem žen mezi třiceti a padesáti lety, které mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, je většinou odhodlání něco začít dělat a někde se zeptat. Když ale k takové konzultaci s trenérem dojde (rozhodně se nebojte oslovit odborníka – není to ani drahé, ani složité), jejím výsledkem často bývá koupě crossového trenažéru. Žena na něm nezapojí do cvičení jen problémové partie, což je zpravidla bříško, stehna a zadeček, ale celé tělo. „Rovnoměrné zapojení svalů celého těla je velice důležité, protože cvičící se tak vyhne vzniku svalové dysbalance,“ vysvětluje Petr Osten, propagátor zdravého životního stylu, a dodává: „Na úvod stačí udělat si čas dvakrát týdně po dvaceti minutách.“ Pro hubnutí je ráno mírně efektivnější dobou než večer.

Tip Kafe.cz

Crossový trenažér zformuje celé tělo

Crossové trenažéry se těší stoupajícímu zájmu zákazníků a v oblíbenosti mezi aerobními trenažéry porážejí i dlouhou dobu vedoucí rotopedy. Cvičení na crossovém trenažéru má na rozdíl od rotopedu sportovnější charakter. Trénující osoba aktivně zapojuje horní i dolní polovinu těla a výsledkem tak je kompletní formování postavy. Současně představuje tento styl tréninku pro tělo velký energetický výdej a znamená tak i kratší dobu potřebnou pro cvičení.

Cena: 8 000 až 43 000 Kč podle typu

Co potřebují muži?

Muži ve věku třicet až padesát let chtějí nejčastěji zhubnout a zároveň nabrat svalovou hmotu. V tomto případě jde o běh na dlouhou trať; nevzdávejte se, pokud kýženého výsledku nedosáhnete hned. Pro splnění cíle nejlépe pomůže multifunkční posilovací věž. Myslete na to, že doba cvičení by neměla přesáhnout 60 minut a měla by být doplněna dvacetiminutovou aerobní aktivitou (rotoped, crossový trenažer, běžecký pás). Pro tvorbu svalové hmoty je důležité samozřejmě také speciálně upravit jídelníček.

Co potřebují děti?

Bohužel je dětská obezita realitou pro stále více českých rodičů a jejich ratolestí. Junioři by své cvičení měli vždy vést pod dohledem odborníka. Děti do 15 let by neměly cvičit na posilovacích strojích, ale využívat aerobních aktivit, jako je rotoped, cross nebo běžecký pás. Děti při pravidelném cvičení posilují imunitu a zároveň získávají kondici a posílí rovnoměrně celé tělo. Nic se ale nemá přehánět – pokud se vaše patnáctiletá dcera ve snaze shodit „přebytečná“ kila a vyrovnat se superštíhlým modelkám dře v posilovně do úmoru, zasáhněte. „Zkušený dohled je v tomto případě nutnost,“ upozorňuje Petr Osten. „Ze své mnohaleté praxe vím, jak je důležitý správný postup při cvičení dospívající mládeže. Už jsem byl bohužel i svědkem nejhoršího možného případu, kdy došlo k zastavení růstu, což bývá nevratný proces.“

Kafe.cz zjistilo

Co potřebují důchodci? Hlídat si srdíčko!

Zlepšení zdravotního stavu bývá nejčastějším stimulem pro cvičení lidí ve vyšším věku. U generace 55+ je obzvlášť důležité před zahájením pohybových aktivit navštívit lékaře a ujistit se o svém dobrém zdravotním stavu. Pak už seniorům nic nebrání předcházet onemocnění srdce či kardiovaskulárního systému tím, že se posadí do anatomicky tvarovaného sedla rotopedu. Ten je zároveň i výborným pomocníkem při problémech s klouby, při artróze a při zpevňování měkkých tkání a vazů.