Ať již zapnete televizi, otevřete časopis, anebo noviny, vykoukne na vás známá tvář, která doporučuje zaručeně nejlepší posilovací přístroj. Stačí pár minut denně a budete mít figuru jako modelka. Je tomu ale skutečně tak? A nemohou vám přístroje pro domácí posilování spíš uškodit?

Pozor na klouby a zranění!

Než se dáte do posilovaní na některém ze zázračných přístrojů, pořádně si prostudujte návod. Pokud totiž při cvičení nebudete mít správnou polohu těla, můžete si spíše uškodit. Hrozí, že příliš zatížíte klouby a odrovnáte si vazy, nebo si natrhnete šlachu. Ke zranění často dochází i v případech, že se před posilováním ani trochu nerozcvičíte. A to je také jednou z nejčastějších chyb při domácím tužení svalů! Mezi ty další patří špatná technika dýchání – pokud totiž příliš zadržujete dech, trpí vaše srdce i svaly nedostatkem kyslíku… Jestliže nemáte zkušenosti a chcete přesto posilovat doma, je ideální pořídit si alespoň DVD na kterém uvidíte, jak cviky správně provádět. A jakmile ucítíte bolest, či jakékoli jiné nepřirozené napětí, raději rychle přestaňte.

Kafe.cz zjistilo: Co na to ženy?

Sára (38): Mám odrovnané koleno!

„Snila jsem o krásné postavě a když jsem již po padesáté viděla reklamu na to, jak budu mít pevné tělo, objednala jsem si posilovací přístroj. A začala jsem cvičit. Neměla jsem žádné zkušenosti, ale když jsem viděla, jak to ženám v televizi jde lehce a s úsměvem, myslela jsem si, že jsem neschopná jen já, když funím již po první minutě a všechno mě bolí. Vytrvala jsem, ale příliš se to nezlepšilo. Naopak – začalo mě bolet koleno. A stupňovalo se to až jsem navštívila lékaře. Ten mi sdělil, že ho mám odrovnané a nedá se s tím nic dělat. Prý je to špatnou technikou při posilování. Dnes už vím, že bych raději šla do posilovny a zaplatila si trenéra, už je ale pozdě…“

Jste stále rozhodnutá posilovat doma? Pak vám přinášíme tři tipy na přístroje, jimiž kompletně posílíte tělo.

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácími posilovacími stroji a domácím posilováním?