Egypt

Nehostinné a suché podnebí a poletující písek dráždil kůži místních tak moc, že se make-up stal součástí každodenní rutiny. Olejové masky používali všichni. Veškerá pozornost se upírala k očím, které se od kořene nosu až ke spánkům potíraly "zelenou metalízou" a lemovaly silnými linkami. Sama Kleopatra byla ztělesněním egyptské krásy. Jemné rty, výrazné oči, černá hena a strohý střih.

Řecko a Řím

Ve starověkém Řecku se ženy snažily vyrovnat své modle bohyni Afrodité a na obličej si nanášely prudce jedovatý pudr z olova, aby jejich kůže co nejvíce zesvětlela. Pro hydrataci a lesk používaly šetrnější metody - med, olivový olej a včelí vosk. Římané se nechali částečně inspirovat svými předchůdci. Jen obočí bylo husté a temné a v kombinaci s plavými příčesky působilo nepatřičně.

Řasenka

Středověk patří mezi temná období naší historie. Jen přeživší z křižáckých výprav občas přivezli luxusní kosmetiku, parfémy a výstřelky ze světa. Zlom přišel až v 18. století, kdy už nebylo líčení výsadou jen vyšších vrstev.

Oči hrály prim v každé době, a tak není divu, že právě řasenka byla první a moderní kosmetickou vychytávkou, která přežila dodnes. Ze začátku si ženy míchaly speciální pastu z popele, rozmačkaných bezinek a ricinového oleje, aby dosáhly co nejvýraznějších a nejdelších řas. První řasenka spatřila světlo světa už v roce 1840, další pokrok přišel až na začátku 20. století s rozvojem fotografie. Chemik T. L. Williams uvedl na trh směs antracitového prášku a vazelíny a pojmenoval ji "maybelline". Jeho odkaz žije dodnes. V roce 1957 představila Helena Rubinstein přelomový výrobek - řasenku s kartáčkem v tubičce (přesně tak, jak ji známe dnes). "Mascaramatic" dobyla svět a podlehla jí spousta žen v čele s okatou Twiggy.

Proměny

Některé kosmetické procedury z minulosti jsou dnes k smíchu. Při natáčení Kleopatry nutili tvůrci filmu Elizabeth Taylor, aby se nechala líčit podle původních postupů, ale naštěstí si dupla a nakonec se použily moderní metody. Dnešní dekorativní kosmetika je kouzelná. Po pár tazích štětcem se ženy mění v krásky k nepoznání a mohou skrýt svou pravou tvář, zjemnit kontury a zvýraznit to, co je na nich roztomilé, zahladit vrásky a pihy nebo zmenšit nos.

Proměny v galerii jsou dechberoucí. Inspirujte se.