Budete totiž muset počítat kalorie a občas kouknout do tabulky, ale naučíte se jíst pravidelně a vyváženě. Kila půjdou rychle dolů. Můžete ji držet dlouhodobě, aniž byste se museli bát, že svému tělu uškodíte.

Princip diety:

Dieta je založená na nízkém obsahu sacharidů a přísunu potravin s nízkým glykemickým indexem. Energie se z nich uvolňuje postupně a člověk se cítí dlouho sytý. Sacharidy mají v jídelníčku tvořit maximálně 40 procent denního energetického příjmu, třicet procent připadá na bílkoviny a třicet procent na tuky.

Jídelníček je založený na kuřecím a rybím mase, zelenině, ovoci, nízkotučných mléčných výrobcích, olivovém oleji a celozrnném pečivu. Jí se pravidelně 5x až 6x denně, přestávky mezi jídly nesmí být delší než čtyři hodiny. Poslední jídlo by mělo přijít těsně před spaním – sklenice vína a malý kousek sýru.

Jednotlivá jídla by neměla přesáhnout 2000 KJ, ke každému se pije sklenice vody. Z potravin musíte volit takové, které mají nízký glykemický index. Tedy zakysané mléčné výrobky, celozrnné pečivo, sýry nebo zeleninu. Kromě vína je tabu alkohol a nápoje s kofeinem, obejít se musíte i bez sladkostí.

Náš názor:

Dieta je pro trpělivé lidi, kterým nevadí přepočítávání kalorií, vážení potravin a delší příprava dietních jídel. Na druhou stranu dieta nebrání zpevňování svalů a zrychluje metabolismus.

Kdo ji drží:

Sarah Jessica Parker, Sarah Michelle Gellar

Výhody:

Při zónové dietě člověka nepřepadává hlad. Navíc při ní můžete snadno budovat a zpevňovat svaly. Hodí se tedy i pro sportovce, kteří se potřebují dostat zpátky do formy. Dieta vám navíc pomůže zlepšit stravovací návyky a zrychlit metabolismus.

Nevýhody:

Zónová dieta je obtížná na počítání kalorií a vážení. Člověk navíc musí znát glykemický index jednotlivých potravin. Pomoci vám v tom mohou tabulky, které se dají běžně najít na internetu. Můžete také trpět chutí na sladké. Příprava jídel je náročnější na čas.