V České republice trpí obezitou pětina dětské populace a obezita se tak stává závažným psychosociálním problémem. Obézní dítě je často vystaveno obrovskému společenskému tlaku. Dítě je živým obrazem rodiny, ve které vyrůstá, zrcadlem jejího životního stylu. „Do poraden děti přivádí nejčastěji posměch spolužáků. Dalším důvodem je, že rodiče se obávají budoucích zdravotních problémů vyplývajících z nadváhy dětí,“ říká nutriční specialistka Světa zdraví Dana Šímová. Podle průzkumu děti většinou jedí málo bílkovin, což způsobuje to, že mají hlad. Chybějící energii pak doplňují sacharidy, tedy především sladkostmi, po nichž tloustnou. „Problém je, že rodiče většinou sami nevědí, jak se má jejich dítě stravovat, aby netloustlo a případně i nějaké kilo shodilo," doplňuje Dana Šímová.

S věkem dítěte stoupají rizika

Prevence obezity v dětském věku je prevencí obezity v dospělosti. Přitom je velmi důležité, aby obezita byla u dětí eliminována již v předškolním věku. „Podle dostupných studií jsou obézní děti do 6 let méně často náchylní k obezitě v dospělosti než ti, u kterých obezita přetrvává i ve školním věku,“ říká MUDr. Ondřej Nývlt, člen lékařské rady Světa zdraví. Obezita dětí ovlivňuje významně i zdravotní stav v dospělosti. „Časté jsou dýchací potíže ve spánku, nemoci jater, žlučníku, slinivky a začínající ortopedické problémy vzhledem k nadměrné zátěži rostoucích končetin. Výjimkou není ani vyšší krevní tlak či cukrovka druhého typu,“ doplňuje lékař.

Jděte příkladem

Velmi významná je role rodičů a především vytvoření žádoucích stravovacích návyku a postojů. V dětském věku je léčba obezity léčbou celé rodiny. „Nemůžeme očekávat, že dítě začne jíst pravidelně zeleninové saláty, pokud rodiče sami zeleninu nekonzumují. Také nemůžeme počítat, že desetiletá dívenka s nadváhou se začne sama hýbat, pokud rodiče žádné pohybové aktivity nemají,“ říká vedoucí nutriční specialistka Světa zdraví Michaela Özdogan Schafferová. Podle ní je důležité nenutit děti jíst víc, než chtějí. V prevenci obezity školního dítěte je důležité zajistit správné stravovací zvyklosti, konzumovat pravidelně pestrou stravu, dodržovat pitný režim a omezit příjem nadměrně slazených nápojů, do jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu a mít pravidelnou pohybovou aktivitu.

Desatero stravování dětí

1. Strava pravidelně cca 5x – 6x denně – zásadně nevynechávat snídaně
2. Od malička zvykat dítě na to, že zelenina je součástí jídelníčku, ne pouze ozdoba a nutné zlo
3. Vysvětlovat, proč jíst zdravě - např. aby měly dost síly na sport, aby vyhrávaly, aby byly zdravé a mohly za kamarády, budou se cítit dobře, nebude je bolet bříško
4. Dbát na dobrou kvalitu – zvykat dítě na to, že polotovary nejsou plnohodnotné potraviny, že jídlo se vaří doma, výběru se věnuje pozornost
5. Sledujte, co dítě jí ve škole či ve školce, pokuste se ovlivnit dítě ve výběru jídel ve škol(c)e - zajímat se o to, co mu chutná, jestli si byl přidat, co si vybralo z jídelníčku
6. Nedovolit dítěti, aby si bralo samo jídlo z ledničky a jídlo si samo kupovalo – připravovat svačinky s sebou (pokud si nejsme jisti, že ve spíži není nic nevhodného nebo že si dítě vezme jen to, co je pro něj určeno)
7. Jíst v klidu a v pohodě - nabízet, ale nenutit, netrvat na tom, aby vše dojedlo (pokud vidí, že rodiče jedí, bude dřív nebo později jíst taky)
8. Motivovat děti tím, že pomůžou s přípravou
9. Nezakazovat nevhodné jídlo pod hrozbou trestu - zakázané ovoce nejvíc chutná, neuplácet za jídlo sladkostmi (když sníš papriku, dám ti čokoládu)
10. A HLAVNĚ TO MYSLET VÁŽNĚ, JÍT PŘÍKLADEM, ZAJÍMAT SE O STRAVU, VĚNOVAT POZORNOST PŘÍPRAVĚ SVAČIN I VEČEŘÍ. Pokud sami snídáte kávu a párek, nelze očekávat, že vaše dítko bude samo od sebe chtít celozrnný chléb se zeleninou.

Nezapomínejte na pitný režim

V rámci zdravého životního stylu a prevence obezity je potřeba myslet také na pitný režim. A to už od dětského věku. Čím dříve se děti naučí pravidelně pít, tím lépe. Od malička děti zvykejte na neslazené nápoje. Nabízejte jim pití třeba při hře či jiných aktivitách, protože často bývají do zábavy tak zabrané, že si neuvědomují, že vlastně mají žízeň. Neodpírejte dětem pití před spaním, zejména pokud přes den nevypily dostatek tekutin. Děti od 3 let by měly vypít cca 1 – 2 litru tekutiny denně, podle okolní teploty a množství pohybu.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jak motivovat děti ke svačení nebo Naučte děti sportovat