Diskutujte: Jak zabraňujete nadměrnému pocení a nepříjemnému pachu vy?

Mohlo by vás také zajímat: Jak se správně opalovat aneb slunce pod kontrolou

Každá žena chce celý den vonět a hlavně cítit se svěže, jakmile nás ale trápí úporná vedra, pobíháme po městě nebo trčíme bez klimatizace v kanceláři, povede se to málokteré. Tělo se totiž velkým teplům brání fyziologickým jevem – pocením. To je naprosto normální, organismus tak udržuje jednotnou vnitřní teplotu a chrání se před přehřátím. Pocení se ještě více zvyšuje při fyzické zátěži nebo i stresu. Denně člověk vypotí zhruba 0,5 litru potu, mnohem více pak v horku nebo při námaze. Jenže přestože jde o jev naprosto přirozený, příjemný nám není, a proto se ho chceme zbavit, nebo jej alespoň zmírnit. Kafe.cz vám řekne, jak na to.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ženy to mají lepší, potí se o 50 % méně než muži. Pot pak začíná zapáchat až v pubertě, kdy začínají fungovat apokrinní žlázy.

Zmírněte pocení!

Snad odjakživa se lidé snažili svůj pach překrýt. Důkazy o tom podávají již staří Egypťané, kteří používali různé vonné oleje. Naštěstí dnes již na trhu existují kosmetické přípravky, které dokážou zápach překrýt nebo dokonce zabránit tvorbě potu. Jsou to deodoranty a antiperspiranty. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Deodoranty

Samotný pot příliš nezapáchá, bohužel na kůži žijí mikroorganismy, které jsou přirozenou součástí jejího povrchu. Tyto organismy pot rozkládají a produkty rozkladu již nepříjemně zapáchají. Deodoranty zabraňují bakteriím právě v rozkladu potu a navíc obsahují vonné látky, které zápach samotného potu ve většině případů účinně překrývají.

Antiperspiranty

Oproti deodorantům, které zápach pouze překrývají, antiperspiranty útočí přímo na tvorbu potu. Blokují kožní póry a pot tam nemá možnost se i nadále tvořit. Obvykle antiperspiranty také voní, ale ne tak dlouho jako deodoranty.
Většina přípravků kombinuje vlastnosti deodorantů a antiperspirantů k zajištění maximální ochrany před potem.

Zastavte pocení

Někdy ale kosmetika nestačí…někteří lidé mají totiž problémy s nadměrným pocením, a to potom antiperspirant nestačí. K tomu, abychom se cítili svěže, nám pomůže několikrát za den se vysprchovat. Kdo na to má ale dnes čas?

Botulotoxin

Účinným řešením při zástavě pocení je aplikace botulotoxinu do inkriminovaných míst – podpaží, na dlaně a chodidla. Jeho účinek spočívá v zabránění převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázy. Malé množství se vpíchne jehlou do kůže k potním žlázám a účinek pocítíte během několika dní, kdy potní žlázy hodně omezí nebo přímo zastaví svou aktivitu. Zákrok se opakuje zhruba za půl roku.

Tabletky

Je to stejné jako s hubnutím, zázračné tabletky prostě neexistují. Ale vzhledem k tomu, že někdy je nadměrné pocení způsobeno stresem, můžeme mu zabránit tím, že si vezmeme léky, které ovlivňují psychické napětí. Stejně tak léčba pomůže při pocení způsobeném hormonální poruchou. Nadměrné pocení je proto vždy lepší konzultovat s lékařem, může totiž být způsobeno onemocněním, a to je potřeba vyloučit.

Odstranění potních žláz

Tímto zákrokem se můžete zbavit pocení v podpaží, provádí se v celkové nebo lokální anestezii a jde o invazivní zákrok, při kterém se odstraní kůže spolu s potními žlázami. Počítejte ale s tím, že jde o operaci a ta má svá rizika a ani hojení není úplně jednoduché. Dalšími zákroky pak jsou např. subkutánní kyretáž a technika liposukční.