S celulitidou se dnes potýká mnohem více žen než dříve. Tento estetický i zdravotní problém se objevuje u dam každého věku, zaměstnání a bohužel i každé postavy. V malé míře ji můžeme pozorovat i u mužů. Důvodem rozšiřování tohoto onemocnění může být i moderní životní styl, který je často hektický a nezahrnuje moc pohybu.

„Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami, a tím dochází ke stlačení drobných cévek. Pokud tento tlak přetrvává dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat takzvaná pomerančová kůže," objasnil lékař Ota Schütz.

Pomerančová kůže se vyskytuje v partiích těla, jako jsou boky, stehna, hýždě, ale i paže. Nejčastěji se objevuje v období kolem puberty, těhotenství a menopauzy a můžeme ji pozorovat ve čtyřech různých stádiích.

1. stádium: celulitida není na první pohled zřejmá, objeví se při stlačení kůže mezi prsty.
2. stádium: celulitida je viditelná, aniž bychom museli kůži stlačovat. Nerovnosti na pokožce lze pozorovat zejména na přímém světle.
3. stádium: celulitida je viditelná bez ohledu na polohu, v jaké se tělo nachází, a při jakémkoliv osvětlení.
4. stádium: POZOR! V tomto stádiu se již jedná o poškození kůže, které může být doprovázeno bolestmi a otoky. V tomto případě jde o vážný stav, který bychom měli konzultovat s lékařem.

Jak ďolíčky „vyžehlit"?

Každá žena určitě zkusila s celulitidou zatočit sama, buď úpravou jídelníčku, horkou a studenou sprchou, igelitovými zábaly, krémy nebo masážemi. Pomerančovou kůži sice lze svépomocí do jisté míry redukovat, ale nikdy ne úplně. „Ruční masáž, která by měla efekt, by byla pro maséra fyzicky i technicky náročná. Proto tyto speciální léčebné masáže provádějí přístroje, které ovládá terapeut," upozorňuje primář. Samotné léčbě předchází lékařské vyšetření, na jehož podkladě je připraven léčebný program, který přesně sleduje individuální postižení.

Principem léčby je narušení infrastruktury celulitické tkáně, oddělení tukových částic, následná lymfodrenáž a stimulace regeneračních procesů. Základní léčebná kúra spočívá v 15 + 2 speciálních masážích. Každá z nich trvá 35 minut a je vhodné je opakovat 2 až 3x týdně. Díky tomuto ošetření je možné celulitidu úplně odstranit. Ovšem ani v tomto případě neplatí, že se celulitida už nevrátí.