Počet císařských řezu rapidně stoupá, důvodů je několik. Některé ženy ho považují za pohodlnější variantu než silné kontrakce a dlouhé hodiny na porodním sále, jiné nemají možnost kvůli nevyhovující poloze plodu nebo nedostatečné výživě z placenty. I když je zákrok spojen se zázrakem zrození malého človíčka, stále se jedná o velkou operaci, která zanechá na podbřišku nevzhlednou jizvu, skalpel musí projít až osmi vrstvami kůže a hojí se několik týdnů. Doporučení lékařů jsou sice mírnější než před třiceti lety, ale fungování přes bolest proces neurychlí. "Pospíchej pomalu" platí dvojnásob.

Co bylo, bylo

Fakt, že jste před těhotesntvím běhala maratony a fyzičkou strčila do kapsy mnohé muže, po porodu téměř nic neznamená. Možná vám rychleji splaskne bříško a děloha se vrátí ke svým původním rozměrům, ale čas na rekonvalescenci je pro všechny rodičky stejný. Pokud jste během očekávání dala pohybu vale a omezila se jen na procházky k ledničce a zpátky, může být hubnutí těžší. Tělo má velmi hlubokou pohybovou paměť a při návratu k původním křivkám může být nápomocná. Opatrnosti ale není nikdy dost.

Cviky

Nebude možné vrátit se hned ke cvičení a zátěž, na kterou jste byla zvyklá. Na výpady, sklapovačky nebo zvedání těžkých činek můžete v začátku zapomenout. Pilates, lehká kalanetika, jógy a poctivý strečink jsou ideální.

  • Pánevní zdvihy - z lehu na zádech zvedejte pánev tak vysoko, aby byla v jedné rovině mezi koleny a lopatkami, které tisknete k zemi
  • Kegelovy cviky - v poloze ležmo zatahujte svaly pánevního dna jako při potřebě na toaletu
  • Prkno - opřete se o lokty a napodobte pozici kliku, zpevněte se a s úsečným dýcháním se snažte vydržet
  • Rotace - kružte pažemi, nohami i pasem - jemné pohyby v mnoha opakováních aktivují malé a hluboko uložené svaly
  • Plavání - pohyb ve vodě uleví ráně po porodu a uvolní tlak v břiše, zároveň lehce promasíruje celé tělo
  • Svižná chůze - naordinujte si dlouhé procházky, postupem času můžete zlehka klusat nebo nasadit kolečkové brusle - vzdálenost počítejte na kilometry, ne na obchůzku kolem domu!

Lepšímu hojení může pomoct i dostatečný pitný režim, zdravý jídelníček bohatý na železo a zdravé tuky, a stahovací prádlo, které ochrání jizvu i při běžném pohybu.

Emily Skye

Fitness trenérka Emily Skye měla před těhotenství fantastickou figuru. Pohybu se nevzdala ani během očekávání a pouhých 11 měsíců po porodu vytřela všem zrak, když ukázala svou aktuální formu a pro srovnání přidala fotku s pupkem. Správně nastavený režim, láska k pohybu a důslednost umí hodně. Tělo se podvědomě snaží o co nejrychlejší návrat do původní formy. Pokud mu navíc pomůžete vyváženou stravou a pravidelnými pohybovými impulsy, které budete stupňovat a přidávat na intenzitě, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.