Cukrovka je – jednoduše řečeno – chronické onemocnění, jehož hlavním projevem je zvýšení hladiny cukru v krvi v důsledku snížení účinnosti (u diabetu 2. typu) nebo úplného chybění hormonu inzulínu (u diabetu 1. typu), který snižuje hladinu cukru v krvi. O tom, že ji není radno podceňovat, mluví i čísla – jen u nás jí trpí asi 740 000 lidí a ročně přibývá až padesát tisíc dalších.

Nemoc obézních? Omyl!

Současný životní styl a narůstající počet obézních lidí je také jednou z příčin, proč je cukrovkářů čím dál víc. Ovšem lékaři varují – závažnější druh, diabetes 1. typu, vůbec s váhou nemusí souviset, a tak i hubený člověk může mít cukrovku! Více než 90 % lidí ale trpí diabetem 2. typu (někdy se mu říká dospělý nebo stařecký). V tomto případě jde o klasickou civilizační chorobu, u níž je jednoznačně nejdůležitější příčinou vzniku nadváha, ale svou roli hrají i dědičnost, vysoký tlak a věk nad 55 let. Snadno tak může potkat i vás!

První typ je zákeřnější

Závažnější formou je pak diabetes 1. typu, který u nás postihuje přibližně 8 % pacientů – a ti jsou nuceni píchat si inzulín. V tomto případě tělesná váha nehraje žádnou roli, dochází totiž k úplnému zániku tvorby inzulínu ve slinivce břišní. Na rozdíl od 1. typu, který se ukáže velmi rychle, je tento zákeřnější – objevení průvodních jevů může totiž trvat dlouho. Na začátku je člověk totiž bez příznaků, a to klidně i deset let. Lze jej ale odhalit vyšetřením hladiny krevního cukru v krvi.

Kafe.cz zjistilo

Příznaky cukrovky

  • Trvalá žízeň, a to i přes vypití velkého množství tekutin.
  • Časté močení a postupné ubývání na váze.
  • V případě diabetu 1. typu se může objevit nevolnost a zvracení a typický bývá také pach z úst – z dechu je cítit aceton.
  • Neléčíte se? Toto vás čeká!

A co se stane, pokud cukrovku zanedbáte a neléčíte se? Nejčastější a nejznámější je postižení sítnice s možným vznikem slepoty či postižení ledvin s jejich následným selháním. 40 % osob na dialýze je léčeno umělou ledvinou právě z důvodu diabetu! A může dojít také k postižení nervů s následným rizikem amputace prstů u nohou či celé nohy. Nemoc je proto lépe nepodceňovat a vydat se k lékaři. V případě 2. typu vás čeká dieta, lékaři také doporučují snížení hmotnosti. Cukrovkáři se musejí vyhýbat tučným jídlům a pochutinám s obsahem cukru – pečivu, přílohám, sladkostem, ale i některým druhům ovoce a alkoholu, především pivu. Naopak se doporučuje zelenina a libové maso.

Inhalace inzulínu? Proč ne…

Zatímco cukrovkáři 2. typu dodržují dietu, hůře jsou na tom ti, kteří spadají do první kategorie. Zatím si několikrát denně musejí píchat inzulín, avšak možná i jim se bude brzy blýskat na lepší časy – vědci pracují na tom, aby se inzulín mohl do těla dostat nikoli přes injekční stříkačku, ale inhalací, stále vyvíjejí nové léky, a dokonce se – i když velmi zřídka – provádějí transplantace buněk tvořících inzulín.

Kafe.cz zjistilo

Kromě cukrovky 1. a 2. typu existuje tzv. těhotenský diabetes. Jedná se o diabetickou poruchu, která se objevuje u nastávajících maminek. Může jít pouze o přechodný, ale i trvalý stav.