Cukety jsou skvělé, aby vám v zimě nechyběly, zamrazte si je podle našeho návodu

Prohlédněte si všechny fotografie (11)

Cuketa patří mezi sezónní zeleninu, která není v zimě téměř k sehnání. Naštěstí se dá bez problémů zamrazit a později použít k výrobě smoothie, krémových polévek nebo plátky do zeleninových lasagní.

Barva

Měkké, otlučené nebo mdlé cukety nechte stranou, pro zamrazování se hodí jen plody v té nejlepší kondici. Vybírejte ty, které se ani při mírném tlaku nepromáčknou a mají svěží a jasně zelenou barvu. Nesmí být sklizené příliš brzy ani moc přezrálé. Těm by změny teplot neudělaly dobře.

Jestliže nemáte čas zpracovat je hned nebo čekáte na větší úrodu, abyste si ušetřili čas a práci, skladujte cukety v lednici a průběžně kontrolujte jejich stav.

Hygiena

Cuketa má poměrně slabou slupku, a tak jí snadno proniknou všechny nečistoty. Rukama nebo jemným kartáčkem na zeleninu ji poctivě vydrhněte a zbavte viditelné špíny. Nepoužívejte prostředky určené na mytí zeleniny. Chemie by se velice rychle dostala do dužiny a cuketa by chytila zvláštní pachuť, o nepříznivém vlivu na lidské zdraví nemluvě.

Další použití

Rozmyslete si, jakým způsobem budete chtít v budoucnu cuketu zpracovat. Nemusíte se obtěžovat loupáním ani přidávat sůl pro výraznější chuť. Cuketa by pustila vodu a nebylo by možné ji zamrazit.

  • Plátky - zbavte se tvrdých konců a krájejte na plátky o šířce 10 - 12 mm, tenčí kolečka by během mrazení nasála moc vody a neudržela by tvar
  • Kostičky - z větších cuket nezapomeňte vydlabat semínka a nakrájejte na kostičky o velikosti lískového oříšku
  • Nastrouhat - na jemném nebo hrubém struhadle zpracujte cukety včetně slupky (použít můžete i kuchyňský robot)

Cuketa je sama o sobě mdlá, potřebuje hodně koření.

Blanšírování 

Naplňte vodou ze dvou třetin velký hrnec a přiveďte k varu. Cuketu vložte do vroucí vody a nechte provařit 3 - 4 minuty, musí si zachovat pevnou strukturu. Mezitím si připravte velkou misku s vodou a několika kostkami ledu. Vylovte cukety z hrnce, co nejrychleji je přesuňte do ledové lázně a opět nechte maximálně 4 minuty. Tím se proces vaření okamžitě zastaví a můžete pokračovat v jejich úpravě před zamrazením. Blanšírování nevynechávejte, jinak zelenina ztratí chuť i barvu a po rozmrazení bude rozměklá a pro další použití nepoužitelná.

Nastrouhanou cuketu nepřevářejte přímo v hrnci, ale použijte pařáček a sílu páry.

Předmrazení

Tento krok není nutný. Záleží, jak velké množství zpracujete na jedno použití. Pokud je ukládáte do větších nádob a vždy odeberete jen část, představuje předmrazení chytrý krok.

Na plát rozložte osušená kolečka cukety (nastrouhanou zeleninu netřeba takto zpracovávat) tak, aby se vzájemně nedotýkala. Dejte je na 2 hodiny do mrazáku, aby ztuhla. Po vyndání je naskládejte do misky, ve které je budete ukládat zpátky do mrazáku. Díky tomuto triku se k sobě kousky nepřilepí a bude možné pohodlně odebírat.

Mrazení

Používejte výhradně plastové krabičky nebo sáčky, které nepropustí vzduch a plňte je tak, aby u horního spoje byl prostor minimálně 1 centimetr. Plátky se lehce roztáhnou a nebudou-li mít dostatek místa, začnou "vadnout". Přilepte štítek s datem uskladnění a je hotovo.

Bez ztráty chuti vydrží i rok, ale nic se nemá přehánět.

Cuketa

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky