PAST č. 1 – VEČÍRKOVÁ

Otázka: Často jsem zvána na večírky a děsí mě, že nikdy nevím, co na nich jíst, protože nemám žádný vliv na to, jaké jídlo se podává. Co mi poradíte?

Odpověď: Pokud si zrovna sama nevaříte nebo si neobjednáváte jídlo podle vlastních představ v restauraci, musíte se smířit s tím, že jídlo vám nebude perfektně šité na míru. Nejde ale o žádnou tragédii! Jelikož nechcete na večírek přijít úplně hladová, dejte si předtím doma salát nebo nějakou polévku, například vývar.

Tip KAFE.cz

  • Pokud na to máte postavu nebo se vám zrovna podařilo trochu zhubnout, vyberte si tomu odpovídající šaty. Jednak se v nich pochlubíte pěknou figurou, a také vám budou připomínat, že v zájmu udržení štíhlé linie byste to neměla přehánět s jídlem ani pitím. A pokud jste přesto na pochybách, co jíst, využijte jednoduché pravidlo: malý talíř s předkrmem, velký talíř s jídlem – přiměřeně plný, ale ne přeplněný – a jen úplně maličký zákusek. A když už toho náhodou stejně sníte moc, uvědomte si, že šlo o jednorázovou záležitost. Ráno si zacvičte, dopřejte si zdravou snídani a jste zpátky v rozjetých kolejích zdravé životosprávy.

PAST č. 2 – ZIMNÍ

Otázka: Je tu zima a já bohužel bojuji se změnou počasí přísunem těžkých jídel. Co s tím mám dělat?

Odpověď: Největším problémem je, že lidé nejsou na změnu připraveni. Pokud nemají po ruce zdravé potraviny, které by jim pomohly změnu překonat, sáhnou prakticky po čemkoliv. Zaměřte se na to, co vás zahřeje a co vám poskytne pocit pohodlí, ale současně také málo kalorií. Polévku s nízkým obsahem soli, bylinkový čaj nebo latté s nízkotučným mlékem.

Tipy KAFE.cz

  • Připravte si skvělou nízkokalorickou polévku. Nakrájejte brokolici nebo květák, povařte v jen málo osoleném zeleninovém nebo kuřecím vývaru, ze kterého si nakonec v mixéru uděláte pyré. Dobrá je také špagetová kaše. Uvaříte si špagety a pak je dovaříte v kuřecím vývaru s množstvím česneku. Nakonec je posypete parmezánem.
  • Zkombinovat také můžete parmezán s lilkem. Nakrájíte lilek na tenké plátky, zalijete olivovým olejem, lehce osolíte a opepříte. Pak lilek opečete v mikrovlnce při 190 stupních, a to 10 až 15 minut každou stranu. Hotový pokrm posypete trochou sýra, přidáte marinovací koření, oregáno a papriku.

PAST č. 3 – OBĚDOVÁ

Otázka: Někdy se prostě nestihnu naobědvat. Existuje nějaká rychlá, ale současně zdravá alternativa?

Odpověď: Z oběda není třeba dělat vědu. Stačí nízkotučný jogurt (např. obyčejný bílý nebo ochucený řecký jogurt s velmi nízkým obsahem proteinu) s nízkokalorickým müsli nebo nutriční tyčinkou (má kolem 180 kalorií). Pokud budete mít přesto hlad, dejte si ještě jablko.

PAST č. 4 – MINDRÁKOVÁ

Otázka: Podařilo se mi zhubnout, ale pořád si připadám si tlustá. Co mám udělat, abych se cítila lépe?

Odpověď: Tahle rada může znít trochu hloupě, ale funguje. Stoupněte si na 5 až 10 minut před zrcadlo a najděte nejméně tři věci, které se vám na vás opravdu líbí. Třeba vlasy, oči nebo úsměv. Ať už žena váží, kolik chce, vždy objeví část svého těla, kterou na sobě opravdu oceňuje. A hned potom si to všechno pěkně nahlas řekněte – nebo zapište do deníčku.

  • Další možností je vyrazit na nákupy. Buď do obchodu, nebo můžete nakoupit doma ve skříni. Najděte si nejméně jedny šaty, ve kterých vypadáte skvěle a které zvýrazní to krásné na vaší postavě. A i když jste ještě nezhubla, kolik jste si představovala, nebo zrovna nemáte peníze na nákup nových věcí, v šatníku určitě najdete něco, co vám dříve zrovna nesedělo, ale teď, i po splnění jen části vašich dietních plánů, vám perfektně padne. Uvidíte, jak se vám okamžitě zvedne nálada i sebevědomí.