Nenápadně

Crohnova choroba s sebou nese mnohá úskalí. Jedno z nich je, že je velmi těžko rozpoznatelná jak pacienty, kteří ji zaměňují za zažívací potíže nebo trable s žaludkem a žlučníkem, tak lékaři, kteří ji často diagnostikují jako ulcerózní kolitidu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy organismus napadá své vlastní buňky a způsobuje střevní zánět, který má za následek silné bolesti v podbřišku. Imunitní systém útočí na trávicí trubici. I když si nejčastěji "pohraje" s tenkým a tlustým střevem, napadnout může všechny části ústrojí - dutinu ústní, jícen i konečník.

Bohužel svou roli hraje i genetika, a tak se v případě predispozicí zdravým životním stylem a prevencí nemoci vyhnout nemůžete.

Těžký boj

Každý rok v České republice onemocní na každých 100 000 obyvatel zhruba 20 lidí. Stále se zvyšující čísla a zhoršující se bilance má několik důvodů. Vzhledem k tomu, že se choroba vyskytuje jen v Evropě a Severní Americe, existuje souvislost vzniku nemoci a nezdravého životního stylu, nevyváženého jídelníčku s nedostatkem vlákniny a nadbytkem rafinovaných cukrů a dlouhodobého stresu.

Projevy nemoci přichází postupně v řádu několika let a je velmi složité poskládat jednotlivé dílky dohromady, aby mohla být určena správná diagnóza. Příznaky totiž nevybočují a odpovídají obyčejnému nachlazení nebo nevolnostem. Při podezření na tuto chorobu musí pacienti v drtivé většině případů podstoupit nepříjemnou kolonoskopii.

  • Bolest v podbřišku
  • Průjem a krev ve stolici
  • Náhlý úbytek na váze
  • Dlouhodobá únava
  • Kloubní a oční záněty
  • Výskyt aftů
  • Trvale zvýšená tělesná teplota

Léčba

Léčba Crohnovy choroby byla dlouhá léta velkou neznámou a ani v současnosti neexistují plně účinné metody. Ze začátku se nemoc tlumí klasickými antibiotiky, později se nasazují kortikosteroidy a imunosupresiva, která zmírní aktivitu imunitního systému.

S nemocí se bojuje i biologickými procesy, kdy téměř okamžitě dochází k ústupu klinických obtíží. Problém je ale finanční náročnost. Běžné pojištění na takovou léčbu nestačí a většina pacientů si tak drahé zákroky nemůže dovolit.

Poslední roky se ale do popředí dostává vcelku zajímavý experiment, kdy se využívá terapie pomocí vajíček červa tenkohlavce prasečího a zmate se imunitní systém. Ten se zaměří na vyhubení parazita a přestane napadat své vlastní buňky.