Kousek kvalitní čokolády denně není ničím, čeho byste se měla vyvarovat – naopak. Hořká čokoláda v malém množství je totiž lékem. Snižuje krevní tlak, stejně jako riziko infarktu, podporuje tvorbu hormonů dobré nálady, a tak působí i proti stresu a depresi. Pochutnávat si ovšem nemusíte jen na klasické tabulce čokolády, ale i na jejích originálních tvarech! Jíst se totiž dá i očima.

Hříšné mlsání aneb Co letos letí

Víte, co právě letí ve světě čokolády? Třeba poslední novinka cukráře Philipa Neala – erotická kolekce pro dospělé – na které si dal opravdu záležet. Obsahuje roztodivné čokoládové tvary, jako například sexy lodičky na vysokém podpatku, Venušino poprsí s náplní, svůdné rty, různorodé polohy inspirované Kámasutrou, čokoládové penisy atd. Bonbónky z této kolekce jsou posypány jedlými zlatými lístky a některé jsou dokonce zabaleny do luxusního hedvábného obalu od Christian Dior. K výrobě veškerých svých čokoládových delikates používá Philips Neal pouze pět ingrediencí: kakao, sóju, přírodní vanilku, třtinový cukr a čisté kakaové máslo.

Tip Kafe.cz

Dostali jste na ně chuť? Pak honem objednat na www.theobroma-cacao.co.uk

Kafe.cz zjistilo:

Jak se čokoláda měnila

  • Kakao pěstovali jako první Májové. Semínka pražili, pak smíchali s chilli, kukuřicí a vodou. Vznikl nápoj nevšední chuti.
  • Kolem roku 1400 používali Aztékové semínka kakaovníku coby platidlo.
  • Po dobytí Mexika v roce 1521 začali Španělé importovat kakao domů.
  • Průmyslová revoluce umožnila výrobu čokolády, která se stávala čím dál populárnější.
  • První tabulky čokolády vznikaly v polovině 19. století.
  • První mléčnou čokoládu vyrobil Švýcar Daniel Peters v roce 1875.
  • Světovou spotřebu čokolády uspokojí ročně 600 000 kakaových bobů.

Nesmrtelná dobrota

Máte chuť na něco neobvyklého? Pak zkuste čokoládové bonbónky ve tvaru lebky. Jsou vskutku ojedinělé a právem se pyšní pojmenováním Smrt čokoládou (Death by Chocolate). Prodávají se v dárkové kolekci černé barvy, ve které najdete 3 dokonale propracované a opravdu realisticky vypadající čokoládové lebky s karamelovou náplní – Spálený karamel (Scorched Caramell), s třešňovou náplní Horké třešňové brandy (Bitter Brandied Cherry) a s chilli náplní Zvědavé chilli (Curious Chilli). Každá z lebek v kolekci je potřena nabarveným kakaovým máslem.

Tip Kafe.cz

Pořádně strašidelný!

Pokud pořádáte strašidelnou party nebo chcete věnovat tuto bonboniéru z recese svému miláčkovi k výročí, můžete kolekci koupit za 65 dolarů nebo pak jednotlivé bonbónky po 25 dolarech prostřednictvím této stránky: www.valerieconfections.com

Kafe.cz zjistilo:

Nejbláznivější výzkum: DNA čokolády

S kuriózní zprávou o čokoládě přišel světový tisk. Jeden z nejznámějších výrobců cukrovinek, americká společnost Mars, hodlá investovat v přepočtu 150 milionů korun za účelem odkrytí genomu kakaa. Genom není nic jiného genetická informace organismu zakódovaná v DNA. Vědci hodlají podrobit bedlivému průzkumu 400 milionů částí semínka kakaovníku v naději, že najdou lék proti chorobám, jež ho napadají. Pokud se to podaří, zajistí neomezenou dodávku čokolády celému světu. Výrobce čokolád dále odmítl sdělit, zda výzkum povede ke vzniku geneticky modifikované čokolády, která by se mohla jmenovat třeba frankensteináda.