Je pravda, že v lednu na tom kvůli vánočním svátkům, rodinným návštěvám a silvestrovským oslavám bývá s tělesnou váhou většina lidí hůře než předtím. Své udělá také fakt, že v zimě jíme podvědomě hutnější stravu než v létě a tělo tak má z čeho ukládat zásoby, byť je v dnešní civilizaci nepotřebuje. I proto se stává závazek „Zhubnu.“ jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. A bohužel také jedním z těch, která se nedaří naplnit.

Před bezhlavým vrháním se do hladových diet varuje například Catherine Philipps, která se věnuje zdravé výživě na webu britského deníku The Guardian. Podle ní je možné i v lednu začít jíst o něco zdravěji, ale je nevhodné snažit se úplně změnit své jídelní návyky a pokoušet se o extrémní diety nebo třeba o detoxikační kúry.

V zimě si tělo žádá teplé jídlo

Hlavní důvod? Počasí nebo přesněji řečeno roční doba. Leden a únor jsou časem nejhlubší zimy. Ač letos nadprůměrně teplé, jsou stejně šedivé a málo slunečné jako každý rok. „Teď není čas na askezi, tělo potřebuje nějaké palivo,“ míní Philipps. Lehké zeleninové saláty nemohou v zimě nikomu stačit. Ostatně, většina lidí na ně v tuto roční dobu na rozdíl třeba od léta ani nemá chuť. Není to výzva k tomu, abyste nejedli zeleninu, ale daleko víc potřebujete hutné polévky, dušené maso, sýry, nebo dokonce pečivo. Na druhou stranu, přejídat se samozřejmě nemusíte. Dobrým tipem pro tuto roční dobu jsou zeleninové a luštěninové polévky.

Salát z cizích krajin

Kdybyste však přešli na příliš lehkou stravu, budete unavení a je hodně pravděpodobné, že takto nevydržíte jíst dlouho. A svou roli může sehrát i cena – mnoho potravin z předepsaných diet je celkem drahých, například cena čerstvé zeleniny je v zimě vysoká, ačkoli sama zelenina za moc nestojí. Vážně chcete jíst vodový listový salát dovezený přes půlku planety v domnění, že děláte něco pro své zdraví? Daleko lepší službu vám prokáže dušená kořenová zelenina sklizená ve zdejší krajině už na podzim.