Možná jste to ani netušily, ale některé docela běžné přípravky mohou snížit spolehlivost antikoncepce. Pokud ji užíváte, měly byste si v případě polykání jiných léků pozorně přečíst příbalový leták. Hlavně si v něm vyhledat takzvané lékové interakce. I v případě, že vám lékař předepisuje nějaký lék, tak se dotazuje, jaké prášky ještě berete. Proto vždy musíte uvádět i hormonální antikoncepci! Na co si dát pozor?

Zrádná antibiotika

Při užívání antibiotik se může narušit střevní flóra, která je důležitá pro správné vstřebávání antikoncepce do krve. Pokud se během užívání antibiotik objeví průjem, je nutné se proti početí chránit jinak, a to ještě alespoň jeden týden poté. „Další známkou snížené účinnosti pilulek může být také špinění, ke kterému může během užívání antibiotik dojít a které ukazuje na pokles v hladině hormonů," upozorňuje MUDr. Tomáš Šebek ze společnosti MeDitorial.

Podle dostupných údajů může za 20 procent případů selhání antikoncepce právě léčba antibiotiky.

Pozor na projímadla!

Také projímadla mohou zabránit vstřebávání účinné látky z antikoncepčních prášků přes střevní stěnu a tím oslabit její účinky. Pokud projímadlo potřebujete, neužívejte jej ve stejnou dobu jako antikoncepci, ale s několikahodinovým odstupem.

Léky na epilepsii

Léky užívané při terapii epilepsie mohou nepříznivě ovlivňovat metabolickou přeměnu hormonální antikoncepce v organismu, zkrátit dobu přítomnosti hormonů v krvi a tím snížit spolehlivost pilulek.

CO MÍSTO PILULEK?

Náplast: antikoncepční náplast se lepí vždy jedna na jeden týden, takže za měsíc si nalepíte celkem čtyři náplasti. Stejně jako hormonální pilulky zabraňuje ovulaci a znepřístupňuje spermiím cestu do dělohy. Hormony se vstřebávají rovnou do krve, a tak nezatěžují játra a další orgány.

Kroužek: antikoncepční kroužek je asi nejnovější metoda antikoncepce, užívá se vaginálně pouze jednou měsíčně, takže na ni nemusíte myslet skoro vůbec. Při sexu by kroužek neměl vadit, a pokud se tak stane, můžete ho až na dvě hodiny vyjmout. Antikoncepční kroužek má navíc nižší dávku hormonů a malý výskyt nežádoucích účinků.

Tělíska: nitroděložní tělísko se zavádí ambulantně přímo do dělohy většinou na pět let. Tělísko přitahuje bílé krvinky, které se vrhají na spermie, drátek navíc působí na spermie toxicky, takže jim zabraňuje v cestě k vajíčku. Výhodou nitroděložního tělíska je jeho velmi nízká cena.

Krém: vaginální krémy a pěny působí jako lokální chemická antikoncepce se spermicidním účinkem. Může se používat v jakékoli době cyklu, je vhodná pro kojící ženy, pro ženy nesnášející hormonální antikoncepci nebo ženy s vysokými jaterními testy či silné kuřačky. Po zavedení krému do pochvy aplikátorem je účinek až 10 hodin. Je dostupný bez lékařského předpisu.