Jak poznáme, že vlasy stárnou? Třeba tak že se stále více třepí, ubývá vln, lámou se, řídnou, začínají šedivět a ztrácejí lesk. U někoho se změny dostaví klidně kolem třicítky, jiný má nádhernou hřívu i po padesátce. Záleží na genetické výbavě.

S přibývajícím věkem se zpomaluje buněčný metabolismus vlasů, stejně tak mikrocirkulace a buněčné výměny. Vlasová cibulka se začíná zmenšovat, dochází k poklesu tvorby kožního mazu, který posiluje vlasy a dodává mu zdravý a pevný vzhled. Konečky vlasů jsou světlejší, jemnější, lámou se, ztrácejí lesk a jsou mdlé.

Šedivění je záležitost individuální a dědičná. Je způsobeno ubýváním vlasového pigmentu, může se objevit již ve dvaceti letech. Náchylnější na šedivění jsou tmavé vlasy, světlé většinou šedivějí mnohem později.

Nejde jen o věk

Na stavu kštice se však nepodepisuje pouze věk. Svou daň si vybírá také všudypřítomný stres. Vlivem stresového hormonu kortizolu totiž dochází k zúžení cév a následně k nedostatečnému prokrvování pokožky hlavy. Vlasovým kořínkům začne záhy chybět výživa, což vede k tomu, že vlasy slábnou, až přestanou růst úplně.
Svou roli na špatném stavu vlasů hraje i nedostatek vitaminů a minerálů, málo spánku, zkrátka celkový životní styl. Dalším viníkem může být i znečištěné prostředí, ve kterém žijeme, plus chemické zásahy, jimiž vlasy za celý váš život prošly. Jen si vzpomeňte na všechny ty trvalé, odbarvování a domácí snahy o barvení.

Co pomůže?

Pro vlasy jsou v tomto období důležité vitaminy, minerály, antioxidanty, stopové prvky a aminokyseliny, jež projevy stárnutí zpomalí. Zdatným pomocníkem je například panenský olivový olej (zejména při častém fénování nebo lakování); lesk dodá konzumace syrových nebo nahniličko uvařených vajec; o pevnost a tím pádem větší odolnost proti vypadávání se postará listová zelenina; vitalitu přinesou broskve, meruňky a banány. Pokud chcete vlasům vrátit elastičnost, dodržujte pitný režim. A cvičte! Proč? Zlepší se váš krevní oběh a k vlasovým cibulkám se tak dostane více kyslíku a živin. Ocení to.

Střih na kluka

Slábnoucím vlasům prospěje kratší sestřih, díky kterému omládnou. Vybírejte také kvalitní kosmetiku, například s obsahem keratinu, kyseliny hyaluronové nebo koenzymu Q10. Osvědčuje se také receptura s obsahem kofeinu pro posílení vlasových cibulek. Výživnou masku vlasům dopřejte jednou za týden, denně pak před spaním přibližně 3 minuty jemně masírujte pokožku hlavy, což také pomáhá k usnadnění přísunu živin do vlasových cibulek.