Ledviny, močové cesty

O ty jde v prvních týdnech těhotenství především. Plod tlačí na močový měchýř, budoucí mamince se chce často smát, kašlat. Během těhotenství se více prokrvují ledviny, proto se v moči často vyskytuje cukr. Hormon progesteron rozšiřuje močové cesty, žena je tedy náchylnější k zánětům močového měchýře.

Dýchání, sliznice

Hormonální změny na začátku těhotenství a lehce zvýšený krevní tlak rozšiřují cévy ve sliznici, v důsledku čehož může dojít k ucpání nosu, nebo ke krvácení dásní. Kyselejší sliny a krvácení dásní zvyšují riziko tvorby zubního kazu, proto by nastávající maminky měly dbát na zubní hygienu. Od sedmého měsíce se u těhotných žen projevuje dýchavičnost. Spotřeba kyslíku roste o 20 % a může dojít k poklesu bránice.

Trávicí soustava

Čerstvě těhotné ženy mohou trpět návaly náhlého hladu. Často se mění chutě a dochází ke změně postoje k tučnému, kyselému nebo ostrému. Těhotná žena, která potřebuje zvýšit denní příjem energie o 20 %, má náhle chuť na podivné kombinace. V žádném případě by ale neměla jíst za dva. Od šestého měsíce může docházet k pálení žáhy.

Kafe.cz zjistilo:

Nevolností, nejčastěji ráno, trpí 70 % těhotných žen. V prvních třech měsících ji způsobuje především zvýšená hladina těhotenského hormonu HCG. Spouštěčem nevolnosti je například silné aroma (kafe, parfém, kouř z cigaret). Vážná nevolnost se může projevit u 1 % těhotných, tyto ženy zvrací tak často, že musí vyhledat lékaře. Zvýšená hladina těhotenského hormonu může vést i k zácpám.

Svaly

Svaly se roztahují, uzpůsobují se velikosti dítěte.

Prsa

Krátce po oplodnění jsou prsa citlivější. Prsní bradavky tmavnou. Prsa se výrazněji mění teprve ve druhé půlce těhotenství. Ráno z nich může vytékat malé množství mléka, tzv. mlezivo.

Nervová soustava

Od čtvrtého měsíce dochází u některých žen ke změně ostrosti vidění. Vlivem hormonu může dojít k proměně oční rohovky, v důsledku čehož ženě mohou vadit kontaktní čočky. Změna hladiny hormonů vede k vysoušení očí. Pokud hlavička dítěte tlačí na citlivé nervové zakončení pánve, mohou se objevovat bolesti zad.

Vlasy, nehty

Vlivem hormonální změny mohou být vlasy hustší, lesklejší a silnější, stejně jako nehty. Některé ženy ale nemají takové štěstí a hormonální nerovnováha u nich způsobuje přesný opak – padání vlasů a lámání nehtů. Těhotné by si podle některých názorů vlasy neměly barvit (raději použít přeliv), měly by se rovněž zříci trvalé ondulace. Chemikálie, které se dostanou do těla, by mohly dítě poškodit.

Pokožka

Může dojít k vysoušení pleti, ale také ke zhoršení akné. V létě se na pleti tvoří více pigmentových skvrn. Od pátého měsíce začíná kůže na břiše svědit, na vině je její rozšiřování. Pomůže mazání krémem, vyloučení mýdla a volnější oblečení.

Rozmnožovací orgány

Hormony, které se uvolňují ve vaječnících a od čtvrtého měsíce se vyskytují v placentě, způsobují, že je žena během těhotenství neplodná. Lehký výtok je na začátku těhotenství normální. Pozor ale, pokud se objevuje krev či pokud nepříjemně zapáchá. Ke konci těhotenství se mění pH ve sliznici vagíny, která je tak náchylnější k plísňovým infekcím.

Děloha

Během těhotenství se rozšiřuje z původní velikosti (menší než pěst) na velikost vodního melounu. Před porodem pojme přibližně pět litrů. Přibližně od dvacátého týdne těhotenství pociťuje žena první pohyby mimika.

Kosti, pohybový aparát

Žena přibere v průměru 10 až 15 kilo, dochází tedy k zatěžováním kloubů. Nastávajícím maminkám chybí vápník a další minerály, to způsobuje bolesti nohou.

Kardiovaskulární systém

Hormon progesteron rozšiřuje cévy. Nižší krevní tlak může vyvolávat závratě. To je také jeden z prvních příznaků těhotenství. Pomůže větší množství pohybu a rozumné sportování. Mění se rovněž tlak v žilách, dochází k tvorbě křečových žil. Stoupá množství krve, počet srdečních úderů se zvyšuje o 5 až 10 úderů za minutu. V prvních šesti měsících těhotenství zůstává tlak nízký, potom stoupne. U 5 až 10 % těhotných je poté příliš vysoký.

Těhotenská cukrovka

Pokud produkce inzulínu zůstává pozadu ve srovnání s produkcí ostatních hormonů, dochází k hromadění cukru v krvi. U těhotné matky se objeví cukrovka. Ta zmizí krátce po porodu. Musí se ale léčit, protože by mohla poškodit zdraví dítěte.