SIGNÁLY TĚLA

Železo je stopový prvek, který je pro naše tělo nepostradatelný a má vliv mj. na krvetvorbu. Projevy signalizující jeho nedostatek často přehlížíme. Kromě únavy k nim patří například bledá pokožka, lámavé nehty a vlasy či rozpraskané koutky úst.

NE/DOSTATEK ŽELEZA

U žen v produktivním věku se potřeba železa pohybuje kolem 15 mg denně, přičemž vyšší nároky na jeho množství má tělo ženy např. v těhotenství, kdy stoupá až na dvojnásobek, a při kojení (cca 20 mg). V případě menstruace je třeba dát pozor především při poruchách cyklu (silný, nepravidelný nebo prodloužený). „U těchto stavů totiž dochází až k dvojnásobně vyšší ztrátě krve a spolu s ní i železa,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Mário Bumbera. O železo přichází naše tělo také spolu s potem, což je dobré mít na paměti hlavně u sportovců. Nezapomínejme ani na diety, při nichž z jídelníčku snadno vynecháme potraviny, které jsou cenným zdrojem železa.

5 TIPŮ, JAK PŘEDCHÁZET NEDOSTATKU ŽELEZA

1. Jednou až dvakrát týdně si dejte porci libového hovězího masa.
2. Cenným zdrojem železa jsou také celozrnné výrobky a luštěniny jako čočka nebo fazole.
3. Do stravy zařaďte ovoce a zeleninu bohaté na vitamín C, který přispívá k lepší vstřebatelnosti železa.
4. Látky obsažené v čaji nebo kávě snižují využitelnost železa. S jejich konzumací raději počkejte půl hodiny po pokrmech bohatých na železo.
5. Pokud pociťujete některé z projevů nedostatku železa, doplňte vyváženou stravu tekutým přípravkem Floradix, který obsahuje železo v dobře vstřebatelné formě.

TIP PRO VÁS

Ke zmírnění únavy a vyčerpání přispívá železo, které obsahuje tekutý doplněk stravy Floradix. Železo v tomto přípravku je pro tělo velmi dobře vstřebatelné díky formě glukonátu železnatého, vitamínu C a výtažkům z ovocných šťáv. Floradix dále obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, med a výtažky z bylin, které mají příznivé účinky na náš organismus. K dostání je v lékárnách, prodejnách dm a v síti drogerií TETA za 319 Kč za balení 250 ml. Více na www.salushaus.cz.