Péče o ústní dutinu je přirozená a vykonáváme ji zcela automaticky dvakrát denně. Je ale dostatečná? Pokud vám chybí škrabka na jazyk, veškerá snaha postrádá smysl, protože více něž polovina bakterií v ústech zůstane a přes noc, kdy se z těla vyplavují všechny zbylé toxiny, zadělá na páchnoucí dech.

Je to nutné?

V jazykových spárách se velmi snadno usadí viry a bakterie, aby je mohla spláchnout ústní voda, musíme je vyhnat na povrch. Nabízí se zubní kartáček, ale ten svými ostrými štětinami jazyk akorát rozdráždí a vytvoří širší brázdy pro usazení nepřátel. Bez pravidelné péče se tvoří bílý nebo béžový povlak a jazyk vypadá jako rozpraskaný. To už je na prevenci poměrně pozdě a návštěva dentální hygieny se prodraží.

V ajurvédě existuje samostatný oddíl, který se hygienou jazyka zabývá - dhauti.

Jak na to?

Než si pořídíte škrabku, můžete použít obrácenou čajovou lžičku, ale je to skutečně jen provizorní řešení, které není vhodné používat dlouhodobě. Jazyk vyplázněte, co to jde. Škrabkou sjíždějte od kořene jazyka k jeho špičce. Nebojte se přitlačit, je třeba rozrazit svrchní vrstvy a dostat se k hlubším usazeninám. Krátkými tahy postupujte ke špičce a pravidelně škrabku oplachujte od nasbíraných nečistot.

Co z toho?

Největším bonusem je bezesporu přirozeně svěží dech, konečně se nebudete prolévat ústní vodou a vaše spotřeba žvýkaček rapidně klesne. Zápach z úst, jehož zdrojem je burger s cibulí, se zásadně liší od toho, když se zanedbává hygiena a v ústech se množí bakterie.

Tím, že pravidelně pročísnete jazykové pohárky, se zbystří chuť a zlepší zažívání. Stejně jako u reflexních bodů na nohou nebo rukou, i jazyk má ty své. Střední rýha je spojena s imunitním systémem - čím hlubší, tím víc oslabená imunita. Pravidelným čištěním, které se dá přirovnat k jemné stimulační masáži, můžete podpořit její správné fungování.