Topmodelka Cindy (43): Používá tuto kosmetiku!

Bývalá americká topmodelka Cindy Crawford už překročila čtyřicítku, přesto by jí tento věk nikdo nehádal. Jak prozradila, nespoléhá se jen na přírodu a dokonalou péči o pleť, ale pravidelně se svěřuje do péče kosmetických chirurgů: „Nebudu si lhát. Krémy proti vráskám účinkují jen do určitého věku, pak musí nastoupit vitamínové injekce, botulotoxin a kolagen.“ Přesto používá vybranou kosmetiku, kterou koupíte i u nás.

Tipy Kafe.cz

Tajný domácí recept

Tajným tipem pro krásu pleti je podle Cindy Crawford dokonalá hydratace, a tak prý obličej pravidelně zavlažuje směsí plnotučného mléka a vody, kterou má v lednici připravenou v rozprašovači.

Kafe.cz zjistilo

Tělo je mladší, než myslíme

Všechno ale nemá na svědomí jen kosmetika! S dobrou zprávou přišli švédští vědci – už se nemusíme děsit budoucích narozenin. Naše tělo je totiž podle nich mnohem mladší, než si myslíme. Ačkoliv jste podle vašeho rodného listu už dávno překročila třicítku, vašim svalům a střevům je teprve patnáct!

Vytížené buňky mají kratší životnost

Aby změřili pravý věk částí lidského těla, použili švédští vědci radioaktivní formu uhlíku. Tým expertů ze Stockholmu porovnával úroveň částí v lidském těle s částmi v atmosféře. Lhůta, za jakou se radioaktivní uhlík rozpadne, jim umožnila přesně určit „životnost“ částí lidského těla. Přišli na to, že buňky lidského těla, které jsou nejvíce vytížené, mají nejkratší životnost a musejí být za několik dnů nahrazeny jinými.

Řasy a chuťové buňky jsou na tom nejlépe

Třeba svaly mají průměrnou životnost 15 let. Během té doby se postupně obnovují. Buňky v části mozku, tzv. mozečku, který slouží ke koordinaci pohybů, jsou zhruba o tři roky mladší, než je datum našeho narození. Ještě lépe jsou na tom řasy, které se regenerují po osmi týdnech. Chuťové buňky se mění dokonce už po deseti dnech. Regenerace některých částí lidského těla zůstává ale zatím neprobádaná…

Kolik je částem našeho těla, je-li nám přes třicet

Mozeček 25 let
Chuťové buňky 10 dní
Kosti 10 let
Svaly kolem žeber 15,1 let
Červené krvinky 4 měsíce
Střeva 15,9 let
Povrch kůže 2 týdny