Ačkoli o tom mnoho lidí neví, chřipka a nachlazení jsou úplně rozdílná onemocnění. Často si je pleteme a spojujeme onemocnění dohromady, i když jejich příznaky se v mnohém liší. Jak tedy rozeznáme chřipku a chřipkové onemocnění od nachlazení, rýmy či dokonce angíny? A co nám přitom může hrozit a jak je léčit?

„Zase mám chřipku“

Věta, která z našich úst zazní hned několikrát za rok. Většinou to ale není pravda. Podle odborníků totiž chřipku můžete mít zpravidla jen jednou ročně, a to při chřipkové epidemii. Ta začíná na přelomu roku, pokračuje přes leden a v únoru ustupuje. V zimním období u nás taková chřipková epidemie trvá 6-8 týdnů, přesto se nakazí až 2 miliony lidí. V ostatních obdobích roku bývají nemocní oslabeni spíše nachlazením nebo rýmou. Chřipka je jako onemocnění často podceňována, přitom zdravého člověka někdy oslabí až na 3 týdny a pro děti, starší osoby a osoby trvale nemocné může být dokonce i smrtelná, pokud se podcení.

Šíří se rychlostí blesku

Virus chřipky a většinou i ostatních dýchacích onemocnění se šíří kapénkovou infekcí. Viry se drží v dýchacích cestách a putují ven nejen při kašlání, smrkání nebo kýchání, ale také při běžném mluvení. Vzhledem k tomu, že chřipka přichází náhle, ale viry jsou v našich slinách obsaženy již delší dobu, hrozí přenos také při líbání a dotecích neumyté ruky, či použitého kapesníku.

Je to chřipka?

Díky příznakům můžete snadno velmi rychle sami rozpoznat, zda se jedná o obyčejné nachlazení, nebo snad přímo o chřipku. A to již v prvních hodinách. Chřipka má totiž inkubační dobu (tedy dobu, po kterou se po nakažení projeví) jen 18 – 24 hodin, a to velmi náhle. Pacienti jsou potom schopni téměř na hodinu určit začátek nemoci.

Příznaky chřipky:

  • prvními projevy NEJSOU rýma ani kašel
  • začíná zpravidla vysokou horečkou (38 – 40 stupňů Celsia)
  • vzestup teploty obvykle prochází zimnice a třesavka
  • může se přidat silná bolest hlavy
  • dále bolesti kloubů, zad, šíje nebo očí a svalů
  • celková slabost, únava
  • mnohdy nechybí ani nevolnost a zvracení, průjem, zácpa nebo nechutenství

Po jednom až dvou dnech se dostavují i u chřipky klasické příznaky onemocnění dýchacích cest, tedy rýma, bolest či pálení v krku, kašel. První příznaky se mohou objevovat zhruba první čtyři dny, pak většinou vymizí. Rýma a kašel pak přetrvávají týden až deset dní. V tom rozhoduje pouze imunita a nastavený klidový režim. Průběh se liší – chřipku totiž ovlivňuje hned několik faktorů – věk, odolnost, další choroby a nemálo také záleží na samotném viru, kterým onemocníme.

Kafe.cz varuje:

  • Lidé mají tendenci chřipku podceňovat a možná je to způsobeno právě tím, že pleteme dohromady pojmy nachlazení a chřipka. Chřipka patří nejběžnější onemocnění, ale malá se již ví, že je také jednou z nejsmrtelnějších nemocí na světě. Navíc kvůli ní mohou vznikat další zdravotní obtíže, které není radno zanedbávat. Objevit se může třeba akutní zánět hrtanu, chřipkový zápal plic, zánět svalů či srdečního svalů nebo dokonce postižení nervového systému. Navíc dovoluje, aby se v našem organismu snadněji usazovaly bakterie způsobující další onemocnění.

Klid na lůžku

Na viry obecně nepůsobí známá antibiotika, chřipku můžete vyléčit pouze antivirotiky. Ta učinkují přímo proti chřipkovým virům tak, že zastavují pouze jejich množení a napadání buněk. Důležitá je tedy rychlost jejich podání, protože jsou-li podány příliš pozdě, viry jsou již přemnožené. Navíc prostatik existuje jen omezené množství a účinkují jen proti některým druhům virů. U chřipky se ale častěji objevuje tzv. symptomatická léčba – tedy léčba již projevených obtíží, která vede k jejich zmírnění. Základem jsou léky tlumící bolest a snižující teplotu, ty jsou většinou volně prodejné. Dále se podávají léky proti kašli, a to ve formě kapek, sirupů nebo tablet. Můžete bojovat také proti ucpanému nosu, přesto ale základní léčbou chřipku zůstává klid na lůžku, spánek, dostatek vitaminů a teplý čaj.

Prevence půl zdraví

Asi nejúčinnější zbraní v boji proti zákeřnému chřipkovému onemocnění je prevence. Lékaři vám v dnešní době budou nejspíše v prvé řadě nabízet očkování proti chřipce. Veřejnost je v tomto ohledu rozdělena na dva tábory, takže bude záležet jen na vás, zda se naočkovat necháte. Konkrétní informace ale hledejte spíše u svého praktického lékaře.

Další možnosti prevence:

  • omezení kontaktu s virem: při epidemiích choďte méně do velkých supermarketů, kin a na minimum zkuste omezit i cestování MHD
  • celoročně podporujte imunitní systém: dodávejte tělu vitaminy, a to jak v ovoci a zelenině, tak i prostřednictvím doplňků stravy, nejúčinnější je klasický vitamin C se selenem a zinkem
  • zdravý životní styl: zdravý a otužilý organismus má větší možnost chřipce nepodlehnout, má větší možnost se infekci ubránit, stačí zařadit dostatek pohybu, dostatek spánku a odpočinku, pestrá strava