Cholesterolu není nutné se bát!

Cholesterolu není nutné se bát!

Musíte ale vědět, co váš cholesterol zvýší, a snažit se těmto potravinám vyhnout. Chcete si přece život užívat, a ne jen přežívat, že?

Červená masa

Vegetariáni jsou na tom s cholesterolem většinou o dost lépe, ale vy si maso úplně zakazovat nemusíte. Stačí ho jíst s mírou a vybírat si libové kousky. A to se týká i tradičně zatracovaných červených mas. Dát si můžete libovou kýtu, svíčkovou či panenku nebo kotletu. Záleží i na úpravě, ideální je dušení, vaření nebo grilování na kapce kvalitního oleje. Z masa před přípravou nezapomeňte odstranit viditelný tuk.

ZDRAVÉ MENU

• dušené hovězí maso se zeleninou

• grilovaná vepřová panenka s bylinkami

Jídla z vajec

I když vajíčka obsahují cholesterol, bez obav si je dejte. Zároveň totiž obsahují látky, které vstřebávání špatného cholesterolu zabraňují. Kromě toho jsou zdrojem bílkovin, minerálů, vitaminů a kyselin omega 3. Jezte klidně celá vejce, ale nekombinujte je s živočišným tukem nebo jinou bílkovinou. Nejzdravější jsou vařená a doplněná zeleninou, můžete je ale i osmahnout na kapce oleje.

ZDRAVÉ MENU

• vejce na tvrdo s rajčatovým salátem

• omeleta s cuketou a rukolou

Mléčné výrobky

Vybírejte si je podle množství tuku – vyhněte se všem plnotučným, ať už jde o jogurt, smetanu, šlehačku nebo mléko. Mléčných výrobků jako takových se ale nevzdávejte, jsou důležitým zdrojem vápníku a vitaminů. Výborné jsou zvlášť ty zakysané, které hladinu špatného cholesterolu naopak pomáhají snižovat a z těla ho vylučovat. Nezakysané výrobky doprovoďte oříšky nebo semínky.

ZDRAVÉ MENU

• Polotučný tvaroh či jogurt zakápněte olivovým olejem a přihoďte libovolná semínka

Sýry

Platí u nich stejná pravidla jako u mléčných výrobků. Vyhýbejte se všem tučným a smetanovým, naprostým tabu by měly být ty tavené. Maximum by mělo být 30 procent tuku. Dobrou volbou je i mozzarella, cottage, feta či parmezán. Máte-li na tučný sýr chuť, dejte si ho maximálně jednou za týden jako dezert. Neměli byste ho ale kombinovat s pečivem, daleko lepší je zeleninový salát.

ZDRAVÉ MENU

• carpaccio z mozzarelly, rajčat a bazalky

• zeleninový salát s kostičkami fety

Uzeniny

Vybírejte si jen ty libové, nejlépe krůtí či kuřecí šunky. Dobrou alternativou jsou i kvalitní sušené šunky nebo sušené maso. Špatnou naopak prorostlá slanina nebo tučné salámy. V každém případě si uzeniny dávejte s mírou, obsahují totiž i velké množství soli. Dát si je můžete s krajícem celozrnného chleba a zeleninou. Vyhněte se ale už jakékoli pomazánce nebo dokonce máslu.

ZDRAVÉ MENU

• zeleninový salát s kostičkami krůtí šunky

• sušená šunka s celozrnným chlebem a rajčetem

Smažená jídla

Smažení je nejnevhodnější způsob úpravy jídla. Máte-li smažené rádi, pořiďte si zdravou fritézu, která frituje na minimu oleje. Vyrábí ji třeba značka Tefal. A místo strouhanky použijte hrašku (směs z hrachu a obilovin, kterou koupíte v prodejnách zdravé výživy). Smažené si dávejte zcela výjimečně a doprovoďte ho zeleninou, obilím nebo brambory. A zbytek dne jídelníček odlehčete.

ZDRAVÉ MENU

• smažená cuketa, lilek či květák v hrašce se zeleninovým salátem

Dezerty z cukrárny

Hladinu špatného cholesterolu nejvíc zvedají ty poctivé se šlehačkou, máslovým krémem a pořádnou porcí čokolády. Nejlepší je dívat se po ovocném základu s želé nebo tvarohem a tenkou vrstvou piškotu. Dát si můžete i dezerty s jablečnou náplní, tvarohem či pudinkem nebo lehký zmrzlinový sorbet či ovocný salát. U všeho ale platí, že jen zcela výjimečně.

ZDRAVÉ MENU

• tvarohový dezert s ovocem

• ovocné želé

čtenářů si právě čte tento článek