Představují jednu z epidemií tohoto tisíciletí. Onemocnění chlamydiemi se často opakuje nebo přetrvává v chronické formě. V posledních 20 letech představuje nejrozšířenější sexuální přenosnou chorobu lidí ve věku od 20 do 40 let.

Chlamydie patří mezi nejrozšířenější mikroorganismy v přírodě.

Těžká identifikace

V případě, že nakazí člověka, napadají urogenitální systém, plíce, a pokud se jich organismus pomocí antibiotik včas nezbaví, začnou škodit kloubům, srdci i mozku. Jakmile někde „opanují“ terén, snaží se dostat i do dalších buněk organismu. I proto je těžké je identifikovat.

Při každém vzplanutí choroby infikují další buňky těla. Jako patogeny pro lidi se uplatňují tři druhy chlamydií: Chlamydie trachomatis, psittaci a pneumoniae, která se podílí na vzniku vleklých zánětů dýchacího ústrojí a projevů spojených s chronickou únavou.

Chlamydie trachomatis infikuje pohlavní ústrojí mužů i žen, projevit se ale může i infekcí v očích. Chlamydophila psittaci může způsobit ornitózu neboli psitakózu – k tomuto infekčnímu onemocnění dochází nákazou od papoušků, holubů, vrabců, kachen, slepic a dalších druhů. Řada vědců dnes hovoří i o vztahu chlamydií k výskytu dalších závažných onemocnění, např. onemocnění srdce a mozku, astmatu, rakoviny, roztroušené sklerózy mozkomíšní, revmatického postižení aj.

Má je většina

Chlamydie ve svém organismu „hostí“ 70 až 80 % lidí. Rozhodující pro to, jestli jedinec onemocní, nebo zůstane k mikroparazitům lhostejný, je „výkonnost“ jeho imunitního systému.

U odolného zdravého člověka v dobré kondici obvykle k infekci nedojde, chlamydiózou však často onemocní lidé, jakýmkoli způsobem oslabení.

Uchránit se před nákazou chlamydiemi trachomatis je možné bezpečným sexem.

Na zbývající druhy platí jen posilování imunity. Diagnostikovaná chlamydie se pak po dobu přibližně tří týdnů léčí silnými antibiotiky.

ZBYSTŘETE, KDYŽ

  • objevíte výtok z pochvy…
  • pociťujete pálení v pochvě nebo v močové trubici…
  • chodíte častěji na malou…
  • máte bolesti při sexu nebo v oblasti pánve…
  • zaznamenáte silnější menstruace než obvykle nebo krvácení mimo období menstruace...