Pokud zvládnete vydržet pálivou chuť chilli papriček, vězte, že vám mohou pomoci při prevenci řady onemocnění, včetně cukrovky, vysokého cholesterolu nebo žaludečních vředů. Pálivá složka chilli, kapsaicin, nerozpálí pouze chuťové buňky, ale nasytí vitalitou i obranyschopnost vašeho těla. Konzumenti pálivých chilli jídel produkují více lymfocytů, což jsou buňky představující hlavní roli, pokud jde o sílu imunitního systému. Abyste ale pocítili naplno jejich léčivé účinky, je ideální každodenní konzumace. „Osobně dávám chilli do většiny jídel, jelikož při malém množství to zvýrazňuje chuť daného jídla. Nejraději používám malou papričku chilli rawit, od které vím, co mohu čekat,“ vysvětluje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která na český trh dováží 10 různých druhů chilli, včetně silnou pálivostí proslaveného chilli Naga Jolokie. „Každý si musí najít ty správné chilli papričky podle svých představ. Chuťově skvělé habanero je obecně až moc pálivé, jalapeňo a klasické chilli zase občas nemají míru pálivosti konzistentní. Když se mi ale podaří vybrat středně pálivé papričky jalapeňo, obzvlášť rád je přidávám do těstovin aglio olio e peperoncino,“ doplňuje Havránek.

Vitamíny A, C a železo

Chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který potřebujeme hlavně v zimním období. Zlepšují imunitní systém a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění. Například jedna malá feferonka jalapeňo nám dodá kolem deseti procent potřebné denní dávky “céčka“. Dále chilli papričky obsahují hodně beta-karotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A. Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. I obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo především během chladných a pochmurných zimních měsíců náchylné.

Kapsaicin, hubnutí a dobrá nálada

Jedná se o složku, která způsobuje pro chilli tak typickou pálivost. Jejím hlavním přínosem pro zdraví je to, že zlepšuje metabolismus a díky tomu může být užitečný například při hubnutí. Má vliv na produkci tepla v těle, a tím spouští proces napomáhající spalování tuků. Méně známý je fakt, že kapsaicin také nepřímo zlepšuje náladu. Když tento alkaloid jemně podráždí naše chuťové buňky, tělo v rámci obranné reakce omezení bolesti začíná produkovat endorfin, který je obecně znám pod pojmem hormon štěstí.

Zdravé srdce

Za zmínku stojí také fakt, že existuje množství vědeckých výzkumů, které poukazují na pozitivní vliv kapsaicinu na lidské srdce. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že čajová lžička kayenského pepře rozmíchaná ve sklenici teplé vody dokáže zachránit člověka s počínajícím infarktem. Chilli dále omezuje vznik krevních sraženin, a tím příznivě působí na celý kardiovaskulární systém.

Ochrana před žaludečními vředy a cukrovkou

Problémy se zažívacím ústrojím jsou úzce spjaty s hektickým životním stylem, špatnými stravovacími návyky a stresem. Žaludečním vředům je možné velmi účinně předcházet díky působení pálivých papriček, které podporují vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku, a tím pomáhají s trávením tučnějších a těžších jídel. V umírněném množství mají příznivý vliv i na sliznici střev, kde zlepšují její funkci. Celkově podporují prokrvení zažívacího traktu, čímž stimulují látkovou výměnu. K tomu všemu kapsaicin reguluje množství inzulínu v těle a snižuje tak i riziko výskytu cukrovky, takže chilli papričky by rozhodně neměly chybět v jídelníčku diabetiků. Více informací na www.titbit.cz.