Rozjíždí se čas zahradních grilovaček a letních party, což jsou chvíle spojené i s ochutnávkou všelijakých dobrot. Pokud se vám podařilo zhubnout, právě při těchto příležitostech na vás číhá obávaný jo-jo efekt.

Plánujte dopředu

Už během diety byste měli přemýšlet, jak se budete stravovat dál a co se změní, až s programem skončíte. Mnoho lidí vlastně vůbec netuší, co mají jíst, když na ně přijde hlad. Nejúčinnější je redukční program, který stojí na omezení sacharidů a příjmu stravy s vyšším obsahem bílkovin.

Předběhněte chutě na sladké

Pokud patříte k lidem, kteří ve dne bojují s nezvladatelnými chutěmi na sladké, vyřešte to už výběrem snídaně. Přestože i sladké ovoce obsahuje mnoho cukru, stále platí, že přírodní cukr je lepší variantou nežli mléčná čokoláda či koblihy. Snažte se proto nadopovat ovocem již dopoledne nebo do dvou hodin odpoledne, kdy ještě tělo dobře spaluje.

Náš tip: K snídani si nakrájejte 2 banány a kiwi. Posypte je na suché pánvi opraženými mandlemi a na závěr přidejte lžičku medu a skořice. Odpoledne si dejte třeba kvalitní proteinovou tyčinku, která vás zasytí.

Jak na vlčí hlad?

Pokud vás přepadne vlčí hlad a potřebujete se rychle nasytit, mějte po ruce šejkr. Chcete-li ušetřit čas, kupte si praktický šejkr a proteinové nápoje v prášku s vyváženým obsahem minerálů a vitaminů, které si snadno namícháte i během dne v práci nebo na cestách.

Buďte v pohybu

Fyzická aktivita je základem úspěchu každé sexy postavy. Nemusíte zrovna běhat maratony ani skákat na aerobiku, stačí, když začnete po práci chodit na procházky nebo se zapíšete na kurzy jógy či pilates. Pro ty, kteří dávají přednost čerstvému vzduchu, je ideální chůze.

Náš tip: Stáhněte si na mobil krokoměr. Deset tisíc kroků denně, které dělají asi 7 km, vám zaručí dobrou fyzičku, ale i nenásilnou formu pohybového režimu.

O co jde?

K jo-jo efektu dochází tehdy, když tělo po prodělané redukci váhy zaznamená, že „chudé období" skončilo, a přejde na úsporný režim. Začne si tak tvořit tukové zásoby na horší časy. Takže máme kila zpět a ještě pár navíc. Proto se vyhněte výkyvům, příjem by měl být konstantní a a odpovídat výdeji. Respektive výdej musí vždy lehce přesahovat přes příjem, pak tělo začne pomalu ubírat z tukových zásob.