Česnek je nedílnou součástí české kuchyně. Jeho pěstování je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Silice do sebe umí nasát všechny možné látky a biokvalita se tak skutečně vyplatí.

Jak na to?

Stačí dodržet pár pravidel a už příští rok se můžete radost z bohaté úrody. Jako první si obstarejte certifikovanou sadbu, jinak hrozí, že naletíte a budete do země sázet obyčejný česnek ze supermarketu za mnohonásobně vyšší cenu.

Chcete-li předejít houbovým plísním, neopomeňte moření. Hodně lidí je proti, ale česnekové hlavice vábí spoustu červů, larv, háďat i chorob. Nechte 12 hodin odpočívat a pak je přeneste k záhonku (na stejné místo je zasaďte jen každý pátý rok) s připravenou a prokypřenou půdou.

Často se jako ideální čas pro sázení zmiňuje září, ale podmínka souvisí s denní teplotou, která by neměla po celý den přesáhnout 9 stupňů. Když takové počasí nastane až v říjnu, termín posuňte. Můžete jednotlivé stroužky zasadit i na jaře, ale pouze za stejných teplotních podmínek.

Prstem vyhloubíte díry 5 - 8 centimetrů s odstupem dlaně. Sázejte jen zdravé stroužky. Jen těžko by se mohly urodit zdravé palice, když "zdroj" je prolezlý chorobami. Až do doby sklizně nepotřebuje česnek speciální péči. Pravidelně ho zálevejte, nic víc.

Velmi dobrou pomůckou, jak rozpoznat ideální čas pro sklizeň, jsou zkroucené květní stvoly s pacibulkami. Jakmile se začnou narovnávat, je čas na vytažení ze země. Ideální poloha je pravý úhel. Stvoly ale ubírají při růstu hlavicím na síle, a tak bude bohatě stačit, když necháte na záhonku jeden nebo dva, které vás upozorní, že je čas.

Sklizený česnek svažte po 20 kusech a nechte i s natí na vzdušném a stinném místě. Nemáte-li prostor na zavěšení, rozložte je vedle sebe na hliněnou podlahu nebo rošt. Už po měsíci by měly být palice dobře vyschlé a připravené ke spotřebě.

Sirup proti kašli

Suroviny:

  • 1/4 l stroužků česneku
  • 1 l mléka
  • med

Česnek oloupejte a v mléce povařte. Rozmixujte, aby nezůstaly hrudky a přidejte množství medu podle chuti. Sirup užívejte při potížích po čajových lžičkách každou hodinu.

Odvar proti vysokému tlaku

Suroviny:

  • 20 stroužků česneku
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1 l převařené vody
  • med

Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Přidejte citronovou šťávu a zalijte litrem vychladlé převařené vody. Vzniklou směs nechte přes noc odpočívat, ráno přeceďte, vmíchejte med a užívejte po lžících každé ráno a večer.

Směs na čistá střeva

Suroviny:

  • 5 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • 1,5 šálku vody
  • 4 lžíce medu

Česnek i cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. 15 minut povařte v uvedeném množství vody. Vývar přeceďte a přidejte med. Na zklidnění střev stačí užívat dvě lžíce denně, ráno a večer.

Na bolest zubů

Stroužky česneku oloupejte a vhoďte na pánev. Osmahněte a rozdrťte na kaši. Směs zabalte do textilního kapesníku a ještě horké přiložte na bolestivou tvář.

Proti akné

Oloupané stroužky nařízněte a vymačkejte z nich všechnu šťávu. Tu opatrně naneste na postižená místa (vyhněte se otevřeným rankám) a nechte 20 minut působit. Nezapomeňte důkladně omýt.

Na obtíž

Může se zdát, že má česnek jen samá pozitiva, ale zápach, který se line z úst po jeho snězení, připomíná dračí dech. Specifické aroma způsobené silicí aliin se dá ale díky chytrým trikům zmírnit.

  • Rozkousejte pár kávových zrnek
  • Rozžvýkejte čerstvou pertželovou nať nebo listy máty
  • Zakousněte se do jablka