Celiakie

Nevyléčitelné autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku úřaduje v tenkém střevě, kde vyvolává zánětlivé reakce. Napadá slizniční klky, ztenčuje střevní povrch a zabraňuje schopnosti trávení a správnému vstřebávání živin. A na rozvrat metabolismu je zaděláno.

Není to ideální, ale pro pacienta je lepší, když se celiakie naplno projeví bolestmi břicha, průjmy, nadýmáním, častou únavou nebo náhlými výkyvy hmotnosti. Tichá forma nezpůsobuje žádné bolení, jen nenápadně rozežírá střevo. Člověk se cítí zdravý a na nepříjemný stav může upozornit až preventivní odběr krve.

Bez rozdílu

Nikdo není ušetřen. Celiakie postihuje stejným dílem muže, ženy, dospělé i děti. Vyléčit se nedá, ale můžete se obloukem vyhnout potravinám, které vašemu trávení způsobují potíže. Tím symptomy téměř vymizí. Dospělý, který ví, jak nebesky chutná nadýchaná kobliha, má mnohem větší psychický blok, než dítě, které je odmala zvyklé na mrkev a kus steaku.

Co budu jíst?

Odpovědi se děsí všichni. Pečivo je totiž nedílnou součástí českého jídelníčku. Pokud budete celiakii vnímat jako celoživotní a nespravedlivý boj, kdy jste odsouzeni k věčné dietě, nikdy si už jídlo nevychutnáte. Objevíte spoustu druhů zeleniny a ovoce, které jste doposud opomíjeli, lasagne místo z těstovinových plátů uděláte z lilku a obalovat budete v kukuřičné mouce.

Spousta výrobců se zaměřuje právě na bezlepkáře. A tak se situace za posledních pět let výrazně zlepšila. Dřív se za nákupy pro alergiky jezdilo za hranice. Pečivo, sušenky i mouky jsou dnes běžně k sehnání, a tak se rozdíl mezi typickými českými strávníky a celiaky pomalu smazává.

Novak Djokovič, slavný tenista a vítěz posledního grandslamu, by mohl o celiakii vyprávět donekonečna. Je přesvědčen, že od té doby, co se soustředí na bezlepkovou stravu, dostala jeho kariéra nový směr. Přímo ke hvězdám.