Aspergerův syndrom

Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Je vrozený, nevyléčitelný a postihuje převážně chlapce. Jeho projevy se ale dají mírnit psychoterapií. Poprvé ho v roce 1944 popsal rakouský pediatr Hans Asperger (†74). Často je spojován s dětmi, ale přetrvává celý život. Jen v dospělosti umí pacienti své emoce mírnit.

  • detailní vyjadřování, potřeba vysvětlování a uzavírání myšlenek
  • emoční citlivost a samotářská povaha (může nastat i opačný extrém - přátelství bez zábran)
  • samomluva a výrazná odlišnost od vyjadřování vrstevníků
  • neobvyklé záliby - studování telefonních seznamů nebo jízdních řádů
  • vytváření rituálů a fixace na osobu nebo objekt
  • omezování sociální interakce a problémy porozumět ironii a humoru
  • motorická neobratnost

V dospělosti trpí většina jedinců úzkostnými stavy, protože si svou jinakost uvědomují a okolí na ni umí necitlivě upozornit. Vše zhoršuje i neschopnost s navazováním osobních vztahů. Drtivá většina z nich má ale nadprůměrný intelekt a vyniká v těžkých oborech.

Mezi slavnými

Zpěvačka Susan Boyle (58) do svých 47 let netušila, že trpí Aspergerovým syndromem. Nedokázala udržet oční kontakt, nebyla schopná kontrolovat svoje emoce, trpěla náhlými úzkostmi a v kolektivu byla jako slon v porcelánu. Důkazem toho je její jedinečné vystoupení v soutěži Britain's Got Talent.

Courtney Love (55) je známá především jako manželka zpěváka Nirvany Kurta Cobaina (†27). Díky němu patří mezi přední celebrity Hollywoodu. Až v autobiografické knize se ale svěřila s tajemstvím, že trpí lehčí formou autismu, který částečně ovlivňuje její chování.

Herečka Daryl Hannah (59) začínala před kamerou v roce 1978 v hororu The Fury. Díky malým trikům se během natáčení překonává, ale nikdy se neobjevila na premiéře svého filmu a nenavštívila talkshow.

Projevy autismu vykazovalo i chování filmaře a vůdčí osobnosti amerického pop-artu Andyho Warhola (†58). Byl nevrlý, odtažitý, zásadně se nesvěřoval (s náklonností k církvi ani o své sexuální orientaci), ve své tvorbě se neustále opakoval a byl posedlý spotřebním zbožím.

Klimatická aktivistka Greta Thunberg (17) v osmi letech poprvé zaznamenala diskuzi o problémech s klimatem, o tři roky později propadla depresím a přestala mluvit. Byl ji diagnostikován Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a selektivní mutismus. Potřebu opakování potvrzuje fakt, že každý pátek postává s cedulí a nápisem "Skolstrejk för klimatet" před budovou švédského parlamentu.

V souvislosti s autismem se skloňuje spousta jmen - teoretický fyzik Albert Einstein (†76), americký prezident Thomas Jefferson (†83), dánský spisovatel Hans Christian Andersen (†70) nebo hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart (†35).