Pojem ČAKRA vychází ze sanskrtu, starého indického jazyka, který je zachován v dávných indických naukách, tzv. védách. V překladu znamená kolo nebo rotující disk, což naznačuje funkci čaker.

  • Jsou to zprostředkovatelská centra sloužící pro přijímání energie různých frekvencí, její rozvádění, usměrňování a transformování.

Pro člověka je ideální stav harmonie, souznění s pozitivními emocemi, vjemy, signály či jinými energiemi v místech, kde se pohybujeme, protože pak jsou všechny čakry v rovnováze, otevřené a navzájem propojené.

Každá čakra je symbolizována lotosovým květem s jasně vymezeným počtem okvětních lístků (od čtyř až po tisíce), v každé je zakódován program, který nás informuje, jak zvládnout rozličné životní situace.

Pokud jsou všechny čakry funkční, nevyskytují se na naší životní cestě žádné komplikace a problémy. Čakra je v permanentním otáčivém pohybu (točící se spirála) a je spojena s příslušnou žlázou s vnitřní sekrecí, která produkuje potřebné hormony. S jejich pomocí tak přímo ovlivňují lidské zdraví. Na sedm hlavních čaker působí téměř vše včetně čísel, tedy numerologie, planety, bylinky, drahé kameny či barvy. Každé energetické centrum svým otáčením v určité rychlosti umožňuje průtok životní energie naším tělem. Směrem doleva danou oblast povzbudí, v opačném směru přibrzdí. U žen probíhá otáčení spirály odlišným směrem než u mužů. Zároveň platí, že čakry ve spodní části těla se točí pomaleji než ty v horní části a v hlavě. Každá čakra se projevuje vlastním vlněním s odpovídajícím barevným spektrem, což odpovídá působení kamenů v témže barevném odstínu a jejich vibrací, které mají i rozdílné schopnosti a intenzitu. Sekrety z endokrinních žláz jsou vylučovány přímo do krve, kudy směřují k daným orgánům, stimulují je nebo tlumí či jinak ovlivňují jejich činnost.

Zajímá vás, co která čakra ovlivňuje? Čtěte více ZDE