Jasná volba

Caitlin Ford celý život snila o tom, že se stane kadeřnicí. Panenkám, příbuzným i kamarádkám vytvářela bláznivé účesy a nebylo pochyb o tom, že práce v salonu je pro ni jako stvořená. Jak si vysnila, tak se také stalo. Na prahu dospělosti nastoupila do práce a její jízda mohla začít.

Proslavila se neokoukanými střihy a barevnými kombinacemi. Inspiraci sbírala, kde se jen dalo. Jednou se jí zalíbila duha, jindy nadýchané bonbony, pak polární záře nebo logo LGBT. Jezdily k ní zákaznice z širokého okolí a nechávaly mladou umělkyni tvořit.

Chvilka nepozornosti

Začátkem října loňského roku přišel zlom. Při neopatrné manipulaci se stolní pilkou zapomněla včas uhnout a ostrá břitva zasáhla její ukazováček. Manžel ji okamžitě naložil do auta a jeli do nejlepší nemocnice, kde doufali, že jim pomohou tragédii odvrátit. Operace trvala dlouhých deset hodin, ale výsledek byl naštěstí pozitivní.

Podařilo se přišít torzo prstu. Následující hodiny čekala na verdikt, nezasáhne-li ho nekróza a obnoví se nervová zakončení. Do druhého dne prst svůj boj vzdal a Caitlin čekaly další dvě operace. Probrala se o pár dnů později a zbyly jí jen oči pro pláč. Jak by mohla pokračovat ve své práci, udržet nůžky, obratně manipulovat s vlasy, když její dominantnější ruka už není kompletní. Kadeřnické umění vyžaduje souhru všech prstů.

V plné síle

Její manžel nesnesl pohled na bortící se sny své ženy, a tak se snažil vymyslet řešení. Nechal vyrobit speciální nůžky a všechno kadeřnické náčiní a přivezl Caitlin do nemocnice, kde se musela několik týdnů zotavovat a být pod lékařským dohledem, figuríny, aby mohla trénovat, než si troufne na "živé zákazníky".

O tři týdny později už měla Caitlin takové sebevědomí, že se znovu vrátila do salonu. Víc než strach z neschopnosti stříhat a barvit jako dřív ji svíraly obavy, že se k ní klientky obrátí zády a nebudou chtít od kadeřnice s hendikepem ostříhat. Její temné myšlenky vzaly ale brzy za své a dnes se na její vlasová kouzla stojí zase dlouhé fronty. S nůžkami zachází stejně obratně jako dřív. Patří mezi nejlepší v zemi a za své umění sbírá v oboru jednu cenu za druhou.