Řericha

Co dokáže: Řeřicha je skvělým zdrojem vitaminu C a obsahuje i mnoho thiaminu (vitamin B1) a beta karotenu. Všechny tyto látky podporují imunitu, pomáhají tělo zbavovat toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních. V této lahodné a jemné bylince najdeme i řadu minerálů od draslíku přes železo a hořčík až po vápník.

Tipy pro pěstování: Pěstování řeřichy zvládne i malé dítě, navíc ji můžete mít na rozdíl od jiných bylinek ve zcela libovolném množství po celý rok. Dokonce ani nepotřebujete zeminu, úplně postačí obyčejná vata, rozprostřená na talíři nebo tácku a dostatečně navlhčená. Semínka řeřichy nasypte rovnoměrně na vatu a každý den roste vodou tak, aby byla vata vydatně provlhčená. Sklízet můžete už za týden. Pokud ještě počkáte, dorostou rostlinky do výšky cca 10 cm. Pak jen odstřihnete jejich vršky a řeřicha zase doroste, takže z jedné dávky můžete sklízet dvakrát až třikrát.

Tip pro použití: Drobně nasekanou řeřichu můžete přidávat do tvarohových, sýrových nebo vaječných pomazánek. O výraznou chuť bez umělých přísad se postará také v zeleninových salátech, nebo například v bramborové kaši.

Levandule

Co dokáže: Bylinky jsou odjakživa významným pomocníkem při léčení různých nemocí a není tomu jinak ani u levandule. Látky, obsažené v této drobné rostlince, prospívají každému typu pleti, regenerují kožní buňky, omlazují pokožku, pomáhají při popáleninách i spáleninách od slunce a mají protizánětlivé účinky. Levandule umí hojit vyrážky, ekzémy, dermatitidy i lupénku.

Tipy pro pěstování: Levanduli mohou pěstovat i ti, kteří nemají zahradu, neboť ji lze zasadit také do květináče. Na jaře je důležité keřík ostříhat, aby znovu hustě obrostl, ale ne až těsně u země. Nepotřebuje přílišnou zálivku, vydrží i poměrně dlouhou dobu bez vláhy. Má však ráda slunce, a také lehčí písčité a zásadité půdy. Některé druhy levandule jsou choulostivější na mráz, ty je potřeba na zimu přenést z balkonu domů nebo přikrýt. Levandule lékařská však běžně přestojí i mrazy kolem -15 °C.

Tip pro použití: Usušené snítky v šatníku nebo spíži spolehlivě odpuzují moly, v prádelníku zase krásně provoní prádlo. Sušené větvičky levandule můžeme použít k potírání masa při grilování – nejenom, že provoní maso i kouř, který vzniká, ale také účinně zapudí komáry.

Oregano

Co dokáže: Oregano, nebo také dobromysl, je známé pro své desinfekční a protizánětlivé účinky. Usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Ve vyšších koncentracích je poměrně silným prostředkem, který uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva. Používá se i jako mírné antidepresivum a při poruchách spánku. Hodí se i k vnějším obkladům, anebo koupelím, hojně se používá na kloktání, například při nemocech horních cest dýchacích, anebo při zánětech dásní.

Tipy pro pěstování: Oregano můžete pěstovat jak na zahrádce, tak doma v květináči. Svědčí mu okenní parapet. Pokud máte možnost, přeneste jej v létě na balkon. Aby se vám ujalo a hojně rostlo, potřebuje dostatek tepla a světla.

Tip pro použití: Jako koření se používají sušené drhnuté listy, nejčastěji do polévek a omáček, či jídel italské kuchyně, například pizzy a špaget. Skvěle se hodí k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť. Nakládá se také do za studena lisovaných olejů a skvěle pak dochutí saláty a jiné pokrmy.